Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cum a ajuns Irene-Ecaterina, fiica arhidiaconului Mihail Bucă, să unească românii pentru a dota Institutul Fundeni cu o platformă care poate salva vieți

Institutul Clinic Fundeni a fost dotat cu echipament de ultimă generaţie pentru diagnosticarea eficientă şi tratamentul cancerului hematologic, în valoare de peste 155.000 de euro. Noul echipament „Sistem hardware & software pentru scanarea şi achiziţia automată a metafazelor, cariotipare şi FISH”, oferă informaţii amănunţite legate de anomaliile citogenetice, pentru ca tratamentul să poată fi adaptat riscului fiecărui pacient. Fondurile au fost strânse din donaţii exclusiv private.

„În ultima vreme a crescut numărul cazurilor de leucemie cu anomalii citogenetice complexe. Noul echipament ne va ajuta în identificarea si descrierea acestor anomalii, ceea ce duce la alegerea unui tratament ţintit. ”, a spus Cerasela Jardan, Medic Primar Genetică Medicală de la Laboratorul de Citogenetică din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

În vederea desfăşurării optime a activităţii de diagnosticare şi tratament al pacienţilor, părinţii micuţei Irene şi-au unit forţele în scopul strângerii de fonduri în valoare de peste 155.000 de euro.

Irene Ecaterina, fiica arhidiaconului Mihail Bucă, diagnosticată în 2022 cu leucemie acută mieloblastică, a reuşit, datorită medicilor de la Institutul Clinic Fundeni, să învingă boala. Pe parcursul întregii perioade în care Irene a trecut prin suferinţă, părinţii, Arhidiaconul Mihail Bucă şi Daniela Constantin, au sesizat necesitatea dotării Institutului Clinic Fundeni cu aparatură performantă, care să permită identificarea anomaliilor citogenetice, pentru ca tratamentul să poată fi adaptat fiecărui caz în parte. Tatăl, Arhidiaconul Mihail Bucă, slujeşte încă din 1997 la Catedrala Patriarhală, fiind, în acelaşi timp, fondatorul şi dirijorul Grupului Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române. În numele fiicei sale, a demarat public o amplă acţiune de strângere de fonduri pentru achiziţionarea echipamentului medical de nouă generaţie necesar tuturor celor diagnosticaţi cu leucemie.

„Prin familia Părintelui Arhidiacon Mihail Bucă s-a făcut cunoscută multora necesitatea de a dota Institutul Clinic Fundeni cu o nouă şi mult mai performantă platformă de cariotipare. Cei care au avut auzul şi inima deschisă s-au alăturat şi s-au angajat în acest proiect, ducându-l la bun sfârşit”, a declarat Raluca Galeriu, Preşedintele Asociaţiei Amma.

„Lupta cu cancerul este foarte dură! Am venit aici în genunchi, cu o durere foarte mare, cu acest copil frumos, minunat, din cei 5 copii ai noştri. Acest copil ne-a făcut să vedem ce înseamnă viaţa, ce înseamnă un medic bun. Ne-am luptat pentru medic, pentru a-i face vizibili şi pentru a-i ajuta prin achiziţionarea acestui echipament esenţial în această luptă”, a spus Arhidiacon Mihail Bucă.

Achiziţia acestui echipament a fost posibilă datorită sprijinului din partea Asociaţia Amma, Apa Nova, Fundaţia Uti, Asociaţia Liga Legendelor, Societatea Română de Hematologie, Parohia Sf. Ioan Casian din San Antonio, Texas, Repatriot şi soţii Arhid. Mihail Bucă şi Daniela Constantin.

Asociaţia AMMA a mijlocit strângerea de fonduri, colectând astfel suma de 157.760 euro, cu care s-a achizionat echipamentul „Sistem hardware & software pentru scanarea şi achiziţia automată a metafazelor, cariotipare şi FISH”. În detaliu, suma fost atinsă prin contribuţiile oferite de Irene, prin părinţii săi, Arhid. Mihail Bucă şi Daniela Constantin, în valoare de 42.000 de euro, Fundaţia UTI cu 10.000 de euro, Asociaţia Liga Legendelor cu 44.000, Parohia Ortodoxă „Sf. Ioan Casian” din San Antonio, Texas, cu 13.500 de dolari, Repatriot, prin Fundaţia Romanian Business Leaders cu 2.450 de dolari. Acestora li s-au alăturat Apa Nova, cu 40.000 de euro şi Societatea Română de Hematologie, cu 15.000 Euro.

La acest demers s-a alăturat în forţă comunitatea „La primul bebe”, pentru că leucemia afectează atât adulţi, cât şi copii. Astfel că a fost demarată o campanie, #10anideprecizie, în urma căreia s-au strâns aproape 460.000 de euro necesari achiziţionării kiturilor de analiză moleculară pentru următorii 10 ani. Leucemia afectează un număr mare de copii, numai în Clinica de Pediatrie de la Fundeni se efectuează peste 6000 de internări pe an pentru copiii cu afecţiuni maligne şi non-maligne.

„Un copil cu un astfel de diagnostic nu intră în spital o singură dată, ci revine. Unii revin de câteva ori, alţii stau câteva luni, alţii intră şi ies vreme de ani de zile. La Fundeni există unul dintre cele mai performante Laboratoare de analize la care o ţară întreagă trimite probe spre a fi analizate. În acest laborator începe totul pentru viitorul pacient. Aici medicii află cu ce se luptă şi pot apoi să construiască planul de tratament personalizat” spune Atena Boca, fondatoarea comunităţii „La primul bebe”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.