Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Cum a gestionat Ceaușescu situația cutremurului devastator din '77. Imagini rare cu dictatorul intr-o 'ipostază umană'

captura youtube
ceausescu

Luni, 6 februarie 2023, sud-estul Turciei a fost lovit de un cutremur violent de 7,4 grade pe scara Richter. Acest eveniment amintește de momentele grele prin care țara noastră a trecut acum aproximativ 45 de ani, când un cutremur similar a afectat grav Bucureștiul. Grozăvia ne aduce în față realitatea imprevizibilă și puternică a naturii și subliniază importanța pregătirii pentru astfel de situații.

Seara tulbure de martie 1977, cu amintiri istorice: Nicolae și Elena Ceaușescu erau departe de țară, într-o vizită oficială în Nigeria. Chiar în momentul în care un puternic cutremur a lovit Romania, Ceaușescu se afla la un banchet oficial organizat în cinstea sa de către șeful statului nigerian.

Generalul locotenent Olusegun Obasanjo tocmai începuse să-și capteze audiența cu cuvântarea sa în marele salon, când un secretar român a făcut o intrare neașteptată, alungând liniștea din încăpere. Cu o expresie gravă pe chip, secretarul l-a informat pe Ceaușescu despre evenimentele îngrozitoare care se desfășurau în țară.

Aeronava prezidențială a făcut cale intoarsă

În noaptea aceea, aeronava prezidențială a Republicii Socialiste Românie a luat-o imediat spre casă. Chiar și suveranul Spaniei a fost anunțat că escala planificată la Palma de Mallorca nu va mai avea loc, din cauza situației neprevăzute din țară. În timp ce noutățile din București deveneau din ce în ce mai clare și mai alarmante, Ceaușescu a luat măsuri conforme cu situația : a instituit starea de necesitate pe întreg teritoriul României și a îndemnat populația să rămână calmă, în fața dezastrului care a avut loc.

Conferință de presă cu mulțumiri și atacuri subtile la adresa SUA

In data de 10 martie 1977, Nicolae Ceaușescu a ținut o conferință de presă memorabilă, în care a adus mulțumiri pentru sprijinul financiar venit din străinătate. El a recunoscut faptul că România a primit ajutor imediat din țări precum RDG, Cehoslovacia, Austria, China și Franța, cu sume ce variau de la 500.000 de yuani la 25 de milioane de coroane. În ciuda acestui sprijin, Ceaușescu a subliniat că singurul ajutor primit din URSS a constat doar în medicamente.

Cu o ironie subtilă, el a mulțumit și americanilor pentru telegrama de compasiune trimisă, cât și pentru "ajutorul promis". Această conferință de presă a reprezentat un moment mai atipic și a arătat atât puterea lui Ceaușescu de a se face auzit, cât și stilul său unic de a aborda problemele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.