Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Deputați în Parlamentul de la Chișinău care nu cunosc limba română

Parlamentul Republicii Moldova
Parlament Moldova

Îşi reprezintă cetăţenii în cel mai înalt for decizional, dar nu cunosc limba de stat – limba română. E vorba despre parlamentarii din Republica Moldova pe care nu-i deranjează faptul că nu pot conversa, iar uneori nu pot nici chiar înţelege limba statului în care trăiesc.

Ei fac parte din fracţiunile Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor şi Partidului ŞOR. Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate, care deţin majoritatea în Parlament, spun că deputaţii care nu cunosc limba de stat dau dovadă de lipsă de bună-cuviinţă, transmite tvrmoldova.md.

Știrea la minutul 17.17

Limba română încă nu a ajuns să fie pusă la loc de cinste în cel mai înalt for decizional din Republica Moldova. Mulţi parlamentari sunt restanţieri la acest capitol - nu cunosc limba română şi vorbesc doar în rusă. Mai mult, aceştia desluşesc cu greu chiar şi ceea ce se vorbeşte în Legislativ.

Eduard Smirnov, deputat Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor: „Dvs. cât de bine cunoaşteţi limba română? Câte ce? Vă e dificil? Oleacă. Aţi fost la cursuri, că totuşi sunteţi un ales al poporului şi nu la primul mandat. Domnilor...”

Reghina Apostolova, deputat Partidul ŞOR: „Dvs. vorbiţi doar limba rusă sau şi româna? Dacă trebuie, pot să vorbesc şi în limba de stat. Dar mie mai uşor să vorbesc în rusă. Eu m-am născut în Siberia, regiunea Irkutsk. Mămica mea a fost deportată din Glodeni în anul 1949. 10 ani am învăţat în şcoala rusă”.

Iar Ala Dolinţa, deputat din fracţiunea Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, despre care se ştie că vorbeşte doar limba rusă, a refuzat categoric să discute cu jurnaliştii la acest subiect.

Ala Dolinţa, deputat Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor: „Vreau să ne spuneţi dacă aţi mai făcut progrese la învăţarea limbii române, dacă tot suntem în ajun de sărbătoare. Aţi mai fost poate la nişte cursuri de limbă română? Nu doriţi să vorbiţi cu noi?”.

De cealaltă parte, membrii PAS spun că toţi deputaţii din fracţiunea lor cunosc şi vorbesc în limba română. Ei recunosc că îi deranjează faptul că alţi parlamentari nu pot vorbi româneşte.

Vasile Grădinaru, deputat PAS: „Eu cred că ei trebuie să înveţe limba română, trebuie să o posede mai ales că sunt în cel mai înalt for decizional al RM”.

Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Nobleţe, noblişti, dar cineva ar trebui să depună un efort şi eu am văzut deputaţi, nu vreau să le dau nume pentru publicitate, care în comisii depun un efort şi vorbesc româna foarte bine şi îi felicit”.

Olesea Stamate, deputat PAS: „De principiu sunt de părere că un om poate fi considerat cult şi să se simtă confortabil în mediul în care trăieşte ţinând cont de limbile pe care le cunoaşte”.

Oazu Nantoi, deputat PAS: „Înainte de a arăta cu degetul la cineva trebuie să căutăm răspunsul la întrebare: De ce numeric vorbitorii de română sunt majoritari, dar în societate sunt nişte insule unde oamenii s-au închistat? Înseamnă că trebuie de căutat nişte politici inteligente de integrare lingvistică”.

Datele ultimului recensământ al populaţiei făcut în 2014 arată că aproape 78 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română. Alţi 9,3% vorbesc limba rusă, puţin peste 4% - limba găgăuză, 3,8% - ucraineană şi aproape un procent şi jumătate - limba bulgară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.