Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Două destinații de vis, preferate de mulți români, vor dispărea până în 2050: efectiv vor fi înghițite de ape

maldive

Schimbările climatice afecteză întreaga lume, dar pentru insulele aflate în Oceanul Pacific sau Oceanul Indian soarta va fi mult mai dramatică. Specialiștii arată că Insulele Maldive sau Insulele Seychelles sunt în pericol să dispară complet sub ape până în anul 2050.

Insulele Maldive sunt în pericol de a dispărea din cauza crizei climatice. Această țară insulară, situată în Oceanul Indian, este una dintre cele mai vulnerabile națiuni la creșterea nivelului apei.

Potrivit experților, impactul crizei climatice asupra Maldivelor este absolut catastrofal. Insulele Maldive se află la doar 1,5 metri de nivelul apei, iar creșterea nivelului mării și inundațiile cauzate de valuri le aduc în pragul dispariției. Este un semnal de alarmă pentru întreaga lume, iar măsurile imediate sunt esențiale pentru a preveni această tragedie

Experții avertizează că rezervele de apă dulce din atolurile din Oceanul Pacific și din Oceanul Indian vor fi atât de afectate de schimbările climatice, încât multe nu vor mai putea fi locuite. Oamenii de știință prognozează că la mijlocul acestui secol va fi atins un punct critic. Va fi momentul când apa potabilă subterană va dispărea complet.

Dispar insulele Seychelles

Destinațiile de vacanță ale paradisului, cum ar fi Seychelles și Maldive, ar putea fi afectate în 2030, spun ei. Cercetătorii de la US Geological Survey (USGS) și de la Universitatea din Hawaii din Mānoa s-au concentrat asupra insulei Roi-Namur. Ea este amplasată pe atolul Kwajalein din Republica Insulele Marshall. A reprezentat obiectul studiului de caz care a avut loc în perioada noiembrie 2013 – mai 2015.

Principala sursă de apă dulce pentru insulele atol populate este ploaia. Aceasta se înmoaie în pământ și rămâne acolo ca un strat de apă subterană proaspătă.

Cu toate acestea, se estimează că ridicarea nivelului mării va avea ca rezultat apariția unor furtuni care vor spăla insulele mici. Acest fenomen va face ca apa dulce de pe atoluri să fie nepotrivită pentru consumul uman.

Pierderea resurselor de apă potabilă subterană va face dificil traiul oamenilor în majoritatea locațiilor începând cu anii 2030 până în 2060. Acest lucru va necesita probabil relocarea locuitorilor insulelor sau investiții financiare semnificative în infrastructură nouă, avertizează cercetătorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.