DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Emmanuel Macron ridică ștacheta: După ce a vizitat un spital cu pacienți infectați, președintele Franței s-a dus într-o școală

emmanuel macron vizita scoala

Emmanuel Macron a vizitat marţi o şcoală la Poissy, în Yvelines, pentru a încerca să îndepărteze îngrijorările primarilor însărcinaţi cu pregătirea acestei periculoase întoarceri la cursuri, o adevărată cursă cu obstacole către ieşirea din izolare la 11 mai, relatează AFP, potrivit news.ro.

Preşedintele urma să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, numeroase în perspectiva temerilor aleşilor, mai ales în regiunea pariziană - unde majoritatea refuză să redeschidă şcolile de săptămâna viitoare.

Aproximativ 329 de primari din Ile-de-France - inclusiv primarul Parisului Anne Hidalgo din Partidul Socialist (PS) - i-au scris duminică şefului statului şi i-au cerut să amâne redeschiderea la o dată ulterioară, denunţând o izolare ”în marş forţat”.

Însă Emmanuel Macron consideră că este o ”etapă indispensabilă” în vederea punerii ţării pe roate.

”Nu putem rămâne izolaţi”, a subliniat la rândul său premierul Edouard Philippe în Senat - care a refuzat luni să valideze planul de ieşire din izolare - cu 89 de voturi la 81 şi 174 de abţineri, însă fără vreo consecinţă majoră asupra implementării acestuia.

”Izolarea se justifică prin urgenţă, însă costul ei social şi economic este colosal”, a subliniat premierul.

Citește și: Ludovic Orban, ieșire după decizia CEDO în favoarea lui Kövesi: ‘Au prejudiciat grav imaginea României’

”CATASTROFĂ”

Edouard Philippe a catalogat totodată închiderea şcolilor drept o ”catastrofă pentru cei mai vulnerabili dintre copii şi adolescenţi”, deconectarea de la şcoală fiind ”probabil o bombă cu întârziere” în opinia sa.

La Poissy, Grupul Şcolar Pierre Ronsard, pe care-l vizitează Emmanuel Macron şi ministrul Educaţiei Jean-Michel Blanquer, primeşte de o lună şi jumătate copiii personalului medical, iar ”acest lucru decurge bine”, potrivit primarului Karl Olive, intervievat de RTL.

Un protocol sanitar foarte strict încadrează redeschiderea şcolilor - spălarea repetată a mâinilor, pupitre la o distanţă de cel puţin un metru, purtarea obligatorie a măştii sau recomandarea ei în funcţie de circumstanţe - o adevărată bătaie de cap.

La Marsilia totul este pregătit, potrivit primarului Jean-Claude Gaudin, însă în Guadelupe lucrurile nu stau aşa nici pe departe - după ce aleşii au votat să se amâne redeschiderea şcolii până la începerea noului an şcolar, în septembrie.

Aleşii sunt îngrijoraţi, de asemenea, de responsabilitatea - penală - pecare o au, în cazul în care ieşirea din izolare ia o întorsătură proastă.

Dispozitivul adoptat de Senat - împotriva avizului Guvernului - dispune ca, pe timpul verii şi a stării de urgenţă, ”nimeni să nu-şi angajeze responsabilitatea penală” pentru contaminări cu noul coronavirus, mai puţin în cazul unei intenţii, imprudenţe sau neglijenţe.

Citește și: Prima reacție a Laurei Codruța Kövesi după victoria de la CEDO

”GARANŢII ESENŢIALE”

În general, senatorii sunt ferm hotărâţi să înscrie ”garanţii esenţiale” în proeictul de lege care prelungeşte starea de urgenţă sanitară.

Utilizatorii transportului în comun sunt, de asemenea îngrijoraţi. O repornire a transportului public în bune condiţii şi cu respectarea distanţării sociale este ”un pariu foarte riscant”, apreciază preşedintele Federaţiei Naţionale franceze a Asociaţiilor Utilizatorilor Transporturilor (FNAUT) Bruno Gazeau.

Măştile au început să sosească în raioanele magazinelor luni - însă fără să pună capăt unor polemici. Acuzată mai întâi de constituirea unor ”stocuri ascunse” în plină criză sanitară, marea distribuţie este criticată acum din cauza preţurilor, considerate prea mari.

Guvernul a precizat că măştile chirurgicale vor fi vândute cu cel mult 95 de eurocenţi unitatea, dar că nu există un plafon pentru cele din pânză.

Citește și: Reacția magistraților după decizia CEDO în cazul Kövesi: ‘Este inadmisibil. Toți factorii responsabili să-și asume consecințele’

”DE NESUSŢINUT”

Dacă se adaugă preţul gelului hidroalcoolic, ”acest lucru este de nesusţinut”, a declarat pentru AFP preşedintele UFC-Que Choisir, Alain Bazot, având în vedere că puterea de cumpărare a multor familii - afectate de şomaj parţial - a scăzut.

Acesta rămâne să fie acoperit integral - de la 1 iunie - în anumite sectoare, precum cel hotelier şi al restauraţiei.

Mai bine de un salariat din sectorul privat (11,7 milioane în prezent) beneficiază de această garantare a 84% din salariul net (100% la nivelul salariului minim interprofesional de creştere, SMIC), pe care statul şi asigurările de şomaj o rambursează integral angajaţilor, în limita a 4,5 Smic.

Toate sectoarele încearcă să rezolve bătaia de cap a reluării activităţii odată cu respectarea consemnelor sanitare.

Distanţa între posturi, masca, desfiinţarea distribuitoarelor de apă, marcarea pe podea şi curăţarea sistematică a locurilor închise - toate fac parte dintr-un raport trimis Guvernului cu măsuri în vederea scoaterii din izolare a sectorului culturii, oprit complet de la jumătatea lui martie.

Îndemnurile la salvarea acestui sector se multiplică.

Franck Riester a dat asigurări la postul Europe1 că lucrează la un dispozitiv cu privire la lucrătorii temporari din lumea spectacolului pe timpul verii, însă fără să tranşeze pe tema unei resetări la zero a drepturilor lor de asigurarea de şomaj, reclamată în favoarea acestora. ”Acest lucru necesită evaluări, discuţii cu colegii mei din Guvern”, a subliniat el.

Subliniind că Winston Churchill nu a sacrificat niciodată cultura în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, preşedintele regiunii Hauts-de-France Xavier Bertrand (fost Les Republicains) a pledat la postul France Inter în favoarea acestui ”an alb”.

Artele şi cultura este necesar să beneficieze de un ”plan marshall” şi să nu fie o simplă ”variabilă de ajustare”, a reclamat, la rândul său, fostul ministru al Culturii Jean-Jacques Aillagon într-un editorial în Le Point.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.