DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO - Evacuare cu SCANDAL: Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva rromilor din Cluj-Napoca; nici de minori n-au avut milă

adrian dohotaru
evacuare, cluj

O familie din Cluj-Napoca a fost evacuată forțat pentru că ocupa abuziv o locuință socială de pe strada Meșterul Manole, din Cluj-Napoca. Activistul civic Adrian Dohotaru, fost deputat USR, a explicat pe pagina sa de Facebook ce s-a întâmplat.

„Îmi e greață. 11 persoane au fost evacuate forțat din locuințe sociale de pe str. Meșterul Manole, nr 2, din Cluj. Jandarmeria a dat cu spray, inclusiv în copii. Îmi e greață nu doar pentru că autoritățile locale nu au prevenit evacuarea, ci îmi e greață fizic. Am o senzație de vomă de la spray, iar eu eram afară, nu înăuntru, când rezidenții au inhalat spray și scoși cu forța din locuința de vreo 20 de metri pătrați în care locuiau. Ei se mută acum în vecini la rudele lor, unde sunt alți 10. O să stea vreo douăzeci claie peste grămadă, fiecare are un metru pătrat.

Nu discut acum legalitatea evacuării. Sunt două aspecte: unul legat de legalitatea ordinului de evacuare din 2015, care ar trebui să se prescrie după 3 ani, din ce am înțeles. Altul e legat de brutalitatea intervenției jandarmeriei.

Familia stătea informal în locuințe sociale goale. În 2013, primăria a intentat un proces împotriva lor, în 2015 s-a dat sentința. În tot timpul acesta, primăria a cerut ca familia să părăsească locuința fără a oferi alternative pentru o familie care nu se poate descurca la prețurile pieței imobiliare din Cluj.

Nu puteau nici depune dosar pentru locuință socială pentru că nu erau eligibili pentru că au ocupat o locuință abuziv. Altă familie a fost evacuată tot din același imobil, iar de un an jumătate, acea locuință a rămas goală, la fel se va întâmpla și aici, semn că Primăria renunță la locuințele sociale de pe strada Meșterul Manole, cedând presiunii dezvoltării imobiliare, mai ales că rezidenții mutați recent vor ca oamenii să fie evacuați, întrucât nu corespund standardelor lor de locuire decentă”, a explicat Dohotaru pe Facebook.

„Ce a ales să facă Primăria? În loc să trimită direcția de asistență socială nu doar acum ci de mai demult, a trimis jandarmeria, poliția locală, executorii, direcția patrimoniu, servicii în care Primăria, pe banii contribuabililor, investește de zeci de ori mai mult, față de asistență socială. Lipsa investițiilor într-un stat social se va vedea în câțiva ani, poate decenii, când autoritățile vor investi și mai mult într-un stat polițienesc pentru că nu vom avea stat social, care are grijă de cetățenii săi.

Dar atunci nu se lăsa doar câteva oale sparte, geamuri distruse, ca acum, va fi violență hardcore. Va fi „burn, baby burn” ca în ghetourile din America de Nord și favelele din America Latină. Și asta nu doar din cauza sărăciei extreme a romilor, ci pentru că orașele se transformă în ghetouri din cauza haosului imobiliar. Sper doar să fie și organizare politică în spate pentru ca aceste mișcări sociale să reușească”, a mai spus Adrian Dohotaru.

Citește și: CNCAV, anunţ din campania de imunizare: Primul Bulibașă vaccinat împotriva COVID-19/ FOTO

Ce spune Jandarmeria

”Astăzi, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au participat, la solicitarea executorului judecătoresc, la punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive de evacuare a unor persoane, dintr-un imobil din Cluj-Napoca.

Facem precizarea că, în conformitate cu art. 659, Cod de Procedură Civilă, în cazurile prevăzute de lege, precum și când executorul judecătoresc consideră necesar, organele de poliție, jandarmerie sau alți agenți ai forței publice, după caz, sunt obligați să sprijine, îndeplinirea promptă și efectivă a punerii în aplicare a hotărârilor judecătorești.

Menționăm că misiunea Jandarmeriei în acest caz, nu a fost aceea de a evacua persoanele prezente, ci de a asigura exclusiv protecția executorului și desfășurarea normală a tuturor activităților.

Concret, în urma refuzului locatarilor în cauză de a elibera spațiul pe care-l ocupau abuziv în imobilul respectiv și a manifestărilor violente ale acestora față de executorul judecătoresc și față de forțele de ordine, jandarmii au fost nevoiți să intervină, fiind necesară imobilizarea unor persoane, prin folosirea unor elemente din dotare, respectiv a substanțelor iritant lacrimogene.

În urma intervenției de astăzi, niciuna dintre persoanele evacuate nu a suferit vătămări, nefiind solicitată prezența unor echipaje medicale de specialitate la fața locului, până la plecarea forțelor de ordine.

În prezent, din ordinul comenzii Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, a fost constituită o comisie de analiză a legalității activităților desfășurate de jandarmii participanți la intervenție”, precizează reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca susține că le-a oferit ajutor persoanelor implicate în scandal, dar au refuzat cazarea la un centru social.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.