Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Exemplu de bune practici la nivel european: Albanezii au venit în România să învețe de la Inspecția Judiciară

netejoru albanezi

Inspectorii judiciari români şi albanezi vor face schimb de practici şi experienţă, ca urmare a unui protocol semnat marţi de inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, şi omologul din Albania, Artur Metani.

"Vizitele de studiu, schimbul de experienţă vor fi principalele mijloace de realizare a acestei comunicări (...) Important este să schimbăm informaţii cu privire la cele mai bune practici pe care le avem în activitatea noastră, cu privire la legislaţia relevantă pentru realizarea scopului, pentru desfăşurarea activităţii inspecţiilor judiciare din România şi din Albania. Sunt şi alte forme de cooperare, toate sunt cuprinse în acest memorandum - realizarea de conferinţe, proiecte comune. Sigur vom vedea şi evoluţiile viitoare, care vor da formele necesare pentru cooperarea dintre noi", a declarat Lucian Netejoru, pentru AGERPRES, după semnarea protocolului de colaborare.

El a explicat că memorandumul a fost încheiat după o serie de întrevederi pe care le-a avut cu Artur Metani şi că îşi propune consolidarea colaborării între cele două instituţii, în primul rând pentru îmbunătăţirea actului de justiţie.

Lucian Netejoru a menţionat că, anul trecut, împreună cu colegi din Franţa, Italia şi Portugalia, membri ai Reţelei Europene a Serviciilor de Inspecţie Judiciară, care a fost înfiinţată în 2017, la iniţiativa României, a fost Albania în cadrul unei vizite organizate de Consiliul Europei.

"În cadrul acestei vizite, care îşi propunea să evalueze îndeplinirea condiţiilor pentru aderarea Inspecţiei Judiciare din Albania la reţeaua noastră, aveam să descopăr atât eu, cât şi colegii din celelalte ţări realizările şi statusul actual extraordinar al Inspecţiei Judiciare din Albania. Ne-am dat seama că sunt foarte multe similarităţi între legislaţie, dar şi ca practică între Înaltul Oficiu pentru Justiţie şi Inspecţia din România şi aceasta încă de la bun început a constituit o premisă majoră a acestei colaborări căreia îi punem astăzi piatra de temelie. Este necesar şi toate celelalte ţări au fost de acord să strângem colaborarea cu Inspecţia Judiciară din Albania, aceasta făcând parte dintr-un proces de suport pe care îl acordăm procesului de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană", a mai declarat Lucian Netejoru.

La rândul său, Artur Metani a afirmat că a venit în România cu scopul de a învăţa din lecţiile pe care ţara noastră le-a parcurs şi din experienţa română în eforturile de a construi un sistem de justiţie corect.

El a spus că protocolul presupune, printre altele, schimb de practici referitor la investigarea şi monitorizarea activităţii judecătorilor şi procurorilor şi organizarea de conferinţe comune.

De asemenea, Artur Metani a adăugat că, în cadrul vizitei pe care o efectuează în România, a avut întrevederi cu parlamentari şi cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.