Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Explicații PENIBILE ale Ministerului de Interne: De ce a introdus GEN în loc de SEX și a eliminat tricolorul de pe noile cărți de identitate

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Cătălin-Aurel Giulescu

Noua carte electronică de identitate a provocat iar scandal, după ce Guvernul Florin Cîțu a decis să elimine rubrica ”SEX” și să o înlocuiască cu rubrica ”GEN”. O altă modificare este eliminarea tricolorului de pe noul document de identitate.

Ministerul de Interne spune că s-a introdus rubrica GEN, dar sunt posibile doar două opțiuni: masculin și feminin. Ceea ce omit șefii de la Interne este faptul că, pe viitor, se deschide calea spre introducerea unor alte variante, pe lângă masculin și feminin. Totodată, în legile românești nu există termenul juridic ”gen”. Încercând să explice de ce a fost eliminat tricolorul, MAI spune că nu ar fi avut spațiu și pentru acest simbol național.

Citește și: Un controversat deputat PNL îl ceartă pe Lucian Bode pentru că a trecut GEN, nu SEX pe noile buletine: 'Sper că e doar o gravă eroare și o vor repara'

”S-a precizat în anexă că pentru proiectul pilot va cuprinde mențiune gen. Dar, HG stabilește că sunt doar două opțiuni: feminin și masculin. Nu există nicio altă intervenție. Regulamentul UE din 2019 amintește în preambul la punctul 24 de 'sex' și la punctul 27 de 'gen'. În partea dispozitivă, la art. 3, alin. 2, paragraful 2, o sa vedeți că utilizează expresia 'gen', adică avem o dispoziție expres.

Suntem obligați să introducem steagul UE în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere, RO. Standardul ne obligă să structurăm formatul documentului.

Citește și: Liderul senatorilor PSD, despre viitoarele buletine de identitate: 'Aș fi vrut să fie trecut sexul. Sexul ți-l dă Dumnezeu, genul ți-l alegi'

Documentul are un format mic, iar caracterele a trebuit să le reducem. Tehnic este aproape imposibil să introducem steagul României cu actualele tehnologii.”, a spus Cătălin-Aurel Giulescu, chestor de poliție al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a MAI.

Întrebat dacă este posibilă revenirea la termenul sex, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns: „Orice opțiune este posibilă, vom analiza cu foarte mare atenție și vom trage niște concluzii, este foarte posibil ca mențiunea respectivă să fie sex. Nu este niciun fel de problemă în acest sens. Regulamentul UE amintește în preambul la punctul 24 de sex, la punctul 27 de gen. Totodată în partea dispozitivă o să vedeți că utilizează expresia gen”.

Giulescu a precizat că vor fi două tipuri de cărți electronice de identitate: una cu steagul României, dar care nu poate fi folosită pentru a călători în afara țării, în statele UE, și una fără tricolor, dar cu steagul UE, care poate fi folosit ca document de călătorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.