Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Fermierii francezi nu se joacă de-a protestele! Guvernul a trimis vehicule blindate pentru a proteja o piaţă angro din Paris

peoplesworld.org
fermieri franta paris

Video | Fermierii francezi nu se joacă de-a protestele! Guvernul a trimis vehicule blindate pentru a proteja o piaţă angro din Paris

Guvernul francez a trimis miercuri vehicule blindate pentru a proteja o piaţă angro de produse alimentare din Paris, într-un semn de escaladare a tensiunilor, în timp ce fermierii au blocat autostrăzi în Franţa şi Belgia, iar protestele s-au extins şi în alte părţi ale Europei. Agricultorii spanioli şi italieni au anunţat că se alătură mişcării de protest, care a lovit şi Germania şi care urmăreşte să preseze guvernele să relaxeze normele de mediu şi să îi protejeze de creşterea costurilor şi de importurile ieftine, relatează Reuters.

Cu toţi ochii aţintiţi asupra summitului UE programat pentru joi, Comisia Europeană a făcut miercuri propuneri de limitare a importurilor de produse agricole din Ucraina şi de relaxare a unor reglementări ecologice, însă este puţin probabil ca acest lucru să fie suficient pentru a potoli furia fermierilor, care au declarat că vor continua să blocheze autostrăzile şi porturile până când toate cererile le vor fi îndeplinite.

"Ceea ce se întâmplă în acest moment provine din acumularea de reguli pe care la început le accepţi până când devine prea mult", a declarat Arnaud Rousseau, şeful puternicului sindicat FNSEA din Franţa.

Sunt peste 100 de blocaje

În timp ce protestele au fost până acum în mare parte paşnice - deşi fermierii francezi au pulverizat gunoi de grajd lichid pe clădirile prefecturilor locale şi au dat foc la anvelope - poliţia franceză a arestat miercuri 18 persoane în timpul unor confruntări. Cei arestaţi conduceau tractoare şi încercau să blocheze piaţa de alimente angro de la Rungis din Paris, un centru de produse pentru Franţa şi nu numai. Până acum, poliţia a lăsat fermierii să blocheze autostrăzile fără să intervină.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a avertizat însă că, în timp ce protestele fermierilor pe autostrăzi vor fi tolerate, poliţia nu le va permite fermierilor să blocheze aeroporturile sau piaţa Rungis.

În total, există aproximativ 100 de blocaje, a anunţat el.

Postul de televiziune BFM TV a arătat imagini cu blocaje în apropierea râului Loara, poliţia împiedicând tractoarele să se apropie de Paris. Potrivit imaginillor, tractoarele părăsesc drumurile şi o iau pe câmpuri pentru a ocoli barajele poliţiei.

Fermierii spun că nu sunt plătiţi suficient, că sunt sufocaţi de taxe şi reguli ecologice şi că se confruntă cu o concurenţă neloială în spec.

"Dacă vom continua aşa, sfârşitul agriculturii va însemna sfârşitul civilizaţiei", a declarat Adelin Desmecht, un fermier belgian în vârstă de 28 de ani, care dă vina pe prea multe reglementări şi birocraţie.

Fermierii francezi au obţinut deja mai multe concesii, inclusiv renunţarea de către guvern la planurile de reducere treptată a subvenţiilor pentru motorina agricolă.

Într-un alt pas menit să domolească furia agricultorilor, Ministerul Agriculturii a anunţat un ajutor suplimentar de 230 de milioane de euro pentru producătorii francezi de vin.

În Belgia, fermierii au blocat pentru a doua zi drumurile de acces către portul de containere Zeebrugge. Un organizator al protestului, care şi-a dat numele Bruno, a declarat că peste 100 de tractoare participă la blocaj.

Un purtător de cuvânt al portului Antwerp-Bruges a declarat că fermierii au început, de asemenea, să blocheze camioanele la ieşirea şi intrarea în port, al doilea port ca mărime din Europa.

O autostradă importantă din Belgia a fost, de asemenea, blocată.

În Italia, în ultimele zile, fermierii au blocat traficul cu sute de tractoare în apropierea punctelor de acces către autostrăzi de lângă Milano, în Toscana şi în alte părţi. Grupul de lobby al fermierilor Coldiretti a declarat că peste 1.000 dintre membrii săi se vor deplasa la Bruxelles pentru a lua parte la o demonstraţie, joi, în faţa Parlamentului European.

Ce concesii a făcut Comisia Europeană

Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus miercuri limitarea importurilor agricole din Ucraina. Propunerea, care va trebui aprobată de guvernele UE şi de Parlamentul European, introduce o "frână de urgenţă" pentru cele mai sensibile produse importate din Ucraina - carne de pasăre, ouă şi zahăr - permiţând aplicarea de tarife în cazul în care importurile depăşesc nivelurile medii din 2022 şi 2023. De asemenea, Comisia permite membrilor UE să stabilească măsuri temporare în cazul în care pieţele lor sunt perturbate de o creştere bruscă a importurilor de produse agricole din alte ţări non-UE.

Comisia a propus, de asemenea, scutirea agricultorilor, în 2024, de la cerinţa de a menţine o parte minimă a terenurilor lor în pârloagă ca să primească în continuare subvenţii din partea UE - o altă solicitare esenţială a agricultorilor.

Importurile din Ucraina, pentru care UE a renunţat la cote şi taxe de la invazia Rusiei din februarie 2022, şi reluarea discuţiilor privind încheierea unui acord comercial cu ţările sud-americane din blocul Mercosur au alimentat nemulţumirea agricultorilor faţă de ceea ce ei consideră a fi o concurenţă neloială.

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a repetat că Parisul nu doreşte ca acordul să fie semnat în forma actuală, din cauza lipsei de garanţii că produsele importate vor trebui să respecte normele UE. Însă Comisia Europeană a declarat că încă îşi propune să încheie acordul de liber schimb.

Protestele din întreaga Europă au loc înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, în care se estimează că extrema dreaptă, pentru care agricultorii reprezintă un electorat în creştere, va câştiga teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.