Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Filmul 'Căutătorul de vânt', cu Dan Bordeianu şi Olimpia Melinte, va rula în cinematografe din luna martie

filme, cinema, cinematograf

„Căutătorul de vânt”, film regizat de Mihai Sofronea, cu Dan Bordeianu şi Olimpia Melinte în rolurile principale, va rula în cinematografe din luna martie.

Filmul „Căutătorul de vânt” spune povestea unui bărbat tânăr care se refugiază departe de oraş atunci când viaţa lui pare că se sfârşeşte, doar ca să descopere noi motive pentru a trăi. Un adevărat tur de forţă şi emoţie pentru actorul din rolul principal, Dan Bordeianu, distribuţia filmului este completată remarcabil de Olimpia Melinte şi Adrian Titieni. Scenariul şi regia îi aparţin lui Mihai Sofronea, conform news.ro.

„Căutătorul de vânt” a avut premiera la TIFF - Transilvania International Film Festival 2021, într-o sală plină, iar în această primăvară va putea fi urmărit în Bulgaria, ca parte din selecţia Sofia International Film Festival. Pe ecranele din ţară, filmul va fi disponibil începând cu 11 martie.

Când Radu (Dan Bordeianu) află că mai are doar câteva luni de trăit, fuge până ajunge într-un sat izolat, la Nea Pavel (Adrian Titieni), unde se refugiază în căsuţa sa mică din vârful dealului. Timpul trece şi Radu începe să trăiască o nouă viaţă, uitând de aşteptarea morţii şi bucurându-se de simplitatea clipei. El cutreieră împrejurimile împreună cu bătrânul, „căutând vânt”. Dar când îşi dă seama că s-a îndrăgostit de o femeie din sat (Olimpia Melinte), îşi aminteşte de sfârşitul său iminent. Unde îl va purta vântul mai departe?

Dan Bordeianu este actor al Teatrului Nottara din Bucureşti. Este cunoscut publicului pentru rolurile de pe scenă, din seriale de televiziune sau din filme precum „Bucureşti non-stop” (regia Dan Chişu, 2013) şi „Portretul luptătorului la tinereţe” (regia Constantin Popescu, 2010).

„Punctul de plecare al acestui film este extrem de personal, o interogare a liniei subţiri care separă viaţa de moarte, fiinţa de non-fiinţă. Ce facem cu timpul care ne-a mai rămas de trăit? Cum trăim, ce fel de valori adoptăm, cum facem ca fiecare zi să fie o mică viaţă în sine? Radu alege să fugă de moarte, aşa cum a fugit şi de viaţă, trăită până atunci într-o continuă inerţie. Traversează ţara la volanul maşinii sale până la epuizare, atât materială cât şi spirituală. Ajuns în satul lui Nea Pavel, ca într-un tărâm al "trecerii", aşteptarea morţii se va transforma în însăşi uitarea ei. Iar în uitarea morţii stă de fapt conştientizarea bucuriei de a mai trăi o zi. Această descoperire, mai bine zis redescoperire, va fi răscumpărătoare şi vindecătoare”, spune regizorul Mihai Sofronea despre film.

Mihai Sofronea este absolvent al UNATC, secţia Regie Film. Lucrează ca regizor şi producător pentru cinema, publicitate şi televiziune. Este co-fondator al companiei Danubius Film Production, prin care produce şi regizează proiecte independente. Scurt metrajele sale Aşteptând Zorile (Best Short Film Cottbus 2011) şi Copacul au fost selectate în numeroase festivaluri internaţionale, iar Triangle Safari se află în etapa de postproducţie. Căutătorul de Vânt, o coproducţie România-Bulgaria-Serbia, este lung metrajul său de debut.

„Cu toţii ar trebui să fim Căutători de vânt, indiferent de data de expirare pe care ne-o oferă viaţa. Trebuie să ne întoarcem către noi, către lucrurile simple şi adevărate, care sunt acolo şi ne aşteaptă, doar să ne dăm timpul să le privim şi să le ascultăm. Şi ele ne vor cuprinde din nou”, a completat regizorul.

Echipa filmului va fi prezentă la două proiecţii speciale în Bucureşti şi Cluj, pe 9 martie la Cinema Elvira Popescu, respectiv 10 martie la Cinema Victoria.

Olimpia Melinte este prima actriţă română nominalizată la prestigioasele Premii Goya ale industriei de film spaniole, pentru rolul din filmul „Canibal” (regia Manuel Martín Cuenca, 2013). Printre cele mai recente roluri se numără cel din lungmetrajul „Şi atunci, ce e libertatea?” (regia Andrei Zinca, 2020), dar şi cel din serialul de televiziune „Vlad” (2021).

Adrian Titieni este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori de teatru şi film din România. Este angajat al Teatrului Odeon din Bucureşti, a fost rector al UNATC, iar palmaresul lui numără roluri premiate în unele dintre cele mai importante filme româneşti ale ultimilor ani regizate de Cristian Mungiu, Călin Netzer sau Nae Caranfil.

„Căutătorul de vânt” este produs de Libra Film (România), Chouchkov Brothers (Bulgaria) şi Living Pictures (Serbia). Filmul este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Creative Europe programme - MEDIA al Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.