Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Florin Cîțu, lecții pentru Nicolae Ciucă, după pasul făcut de BNR: 'Acestea sunt soluțiile'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Florin Cîțu Nicolae Ciucă Cîțu Ciucă

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. Banca Naţională a României încearcă să ancoreze aşteptările inflaţioniste, prin majorarea dobânzii de politică monetară, şi să tempereze creşterea de preţuri la celelalte componente, în condiţiile în care peste 70% din componenta indicelui de inflaţie este determinată de preţurile la energie, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

În tot acest context, Florin Cîțu îi dă lecții de macroeconomie urmașului său la Palatul Victoria. Ciucă trebuie să reducă masiv deficitul pentru a avea creștere economică, iar cheia este la tăieri masive din cheltuielile bugetare și o maximizare a colectării veniturilor la bugetul de stat.

Citește și: VIDEO - Florin Cîțu, despre salvarea firmelor românești: 'Doar cele profitabile, nu pe toată lumea'

”O economie cu dobânzi negative nu poate avea creștere economică. Singura soluție când cresc dobânzile este o reducere a deficitului. Dacă vrei să scazi inflația, trebuie să reduci deficitul. Intrăm într-o altă perioadă a economiei, trebuie reduse cheltuielile bugetare și deficitul. Când cresc dobânzile, trebuie să ai deficitul mai mic. Încasări mai mari sau reducerea de cheltuieli bugetare: acestea sunt soluțiile. Anul trecut am avut creștere economică peste așteptări și încasări la buget mai mari. Dobânzile reacționează ca o frână, de asta le folosește BNR, care încearcă să dea semnalul. BNR nu poate să ducă foarte multe, e nevoie de o politică fiscală.”, a spus Florin Cîțu la TVR 1.

Citește și: VIDEO Florin Cîțu joacă în echipă și cu PSD pentru ca facturile să scadă: 'Vom găsi cea mai bună soluție pentru români' + Avertisment pentru Guvern .


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.