Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Florin Cîțu spune că România o duce bine: 'Indicatorii de încredere din mai semnalează o revenire a economiei româneşti peste alte state'

Inquam Photos / George Calin
florin citu

Indicatorii de încredere, publicaţi de Comisia Europenă, aferenţi lunii mai, semnalează o revenire a economiei româneşti peste alte state din regiune, o încredere a agenţiilor economici în perspectivele economiei, a afirmat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-un briefing de presă.

"La începutul acestei perioade, abundau scenariile apocaliptice despre ce se întâmplă cu România, despre criza economică şi ni se arătau tot felul de scenarii cu o economie care se va prăbuşi. În primul trimestru, ştiţi foarte bine, avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană şi estimările recalibrate ale Comisiei Europene arată că România, chiar dacă este o contracţie a economiei mai mare decât o estimam noi, este sub ceea ce se întâmplă în restul Europei. Deci, până şi Comisia Europeană vede o contracţie economică, dar nu vede o contracţie la fel de mare ca în restul Europei. Măsurile pe care le-am luat - şi aş vrea să le menţionăm pe scurt astăzi: programul IMM Invest, şomajul tehnic, amânarea ratelor la plată, toate au dat rezultate şi se vede astăzi. Dar, cel mai important, şi este o informaţie pe care v-o aduc astăzi în premieră, cel mai important este că indicatorii de încredere aferenţi lunii mai semnalează o revenire a economiei româneşti peste alte state din regiune", a declarat Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

Citește și: Klaus Iohannis șochează! Demers anti-românesc

El a precizat că încrederea agenţilor economici în perspectivele economiei creşte, iar acesta este susţinută cu eforturi de la buget.

"Dacă vă uitaţi la acest indicator, este publicat de Comisia Europeană, veţi vedea că România este ţara în care încrederea creşte. Este o încredere care vine în special de la agenţii economici, de la agenţii economici în perspectivele acestei economii, o încredere pe care noi trebuie să o susţinem cu eforturile de la buget şi ştiţi foarte bine că urmează un plan economic de investiţii", a mai spus Florin Cîţu.

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’

Potrivit Comisiei Europene, Indicele de Încredere în Economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) s-a prăbuşit, în aprilie 2020, atât în zona euro (-27,2 puncte, până la 67) cât şi în UE (-28,8 până la 65,8 puncte). Aceasta a fost cea mai puternică scădere lunară a ESI înregistrată din 1985, depăşind cu mult recordul negativ anterior din martie. Indicatorii sunt acum mult sub mediile lor pe termen lung de 100 şi foarte aproape de cele mai scăzute niveluri înregistrate în Marea Recesiune din martie 2009.

Indicatorul Employment Expectations Indicator (EEI) a scăzut la cel mai mic nivel înregistrat (cu 30,1 puncte la 63,7 în zona euro şi cu 31,2 puncte, până la 63,3 puncte în UE).

Citește și: Furie totală! Codrin Ștefănescu a explodat: ‘Să se rupă norii, să se cutremure pământul’

ESI a ajuns la valoarea 65,3 puncte în România, în aprilie 2020, de la 99,6 în martie, acesta fiind cel mai scăzut nivel din anul 2000.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.