Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Guvernul adoptă proiectul Bugetului pe 2024 - Premierul anunță mai multe recorduri

Inquam Photos / George Calin
Marcel Ciolacu Guvern

După 9 ore de amânare, Guvernul Ciolacu a început ședința în care urmează să fie adoptat proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2024. În ciuda discuțiilor tensionate care au precedat ședința, premierul a ținut să-i mulțumească ministrului finanțelor, Marcel Boloș, pentru tot efortul din ultimele luni.

După adoptare, proiectele Legii Bugetului de stat și Legii bugetului asigurărilor sociale de stat merg în Parlament, pentru a fi votat, cel mai probabil înainte de Crăciun.

Declarațiile premierului Ciolacu

„Adoptăm astăzi Bugetul de Stat pe 2024, unul axat pe investiții de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului! Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României! Țintim o creștere economică de 3.4%, a doua cea mai mare din UE. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot azi, probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației, de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie! Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar – nu și la demnitari!”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Record absolut”

„Investițiile sunt de 120 miliarde de lei, este un record absolut după 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 miliarde lei mai mult față de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor.

Există de asemenea suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru Sănătate (inclusiv CNAS), Mediu și Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul Anghel Saligny, unde alocăm cu 3,7 miliarde lei mai mult, dublu și ceva față de 2023! Există un plus de 10% și la investițiile din PNDL.

Finanțăm masiv toate prioritățile guvernării: capitalul uman din educație, noi unități moderne în sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și modernizarea condițiilor de trai în comunitățile rurale! Toate sunt nevoi reale ale țării și răspund așteptării românilor!”, a mai declarat Ciolacu.

Fără creșteri de taxe

„Repet, nu vor fi creșteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investițiilor și, evident, al luptei contra evaziunii. Am pretenții sporite de la Fisc și Vamă în 2024, să-și facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum, e-factura, e-transport, e-sigiliu. În plus, avem pe agendă azi decizii precum modificarea Codului Vamal, adoptarea Strategiei Anti-fraudă și un nou proiect de digitalizare la Ministerul de Finanțe. Efectul cumulat trebuie să fie reducerea evaziunii și colectarea mult mai bună la buget.

Avem un buget sustenabil: investiții de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar, programat la 5%! Iar inflația va continua să scadă, ați văzut că la noiembrie este deja la 6,7%, ținta noastră pentru 2024 este să scadă undeva spre 5-6%. Adică la jumătate față de momentul când am preluat mandatul de premier.

În paralel, continuăm reducerea cheltuielilor statului. Săptămâna asta am discutat reorganizarea a 6 ministere, săptămâna viitoare continuăm cu restul. În final, vor rămâne mai puține instituții, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocrația.

Important este că ne atingem obiectivele și pe 2023. Mâine depunem cererea de plată numărul 3 din PNRR, trimitem și ultimele deconturi pentru banii europeni din exercițiul care se încheie la final de an. Iar în țară, respectăm ce am promis administrațiilor locale: azi alocăm bani pentru cheltuielile descentralizate la nivel de comune, orașe și municipii”, declarată Ciolacu.

Crește salariul minim

„Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță. Propunerea noastră este 3700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut.

Acest buget, votat de Parlament înainte de Crăciun, ne va permite în 2024 să investim sume fără precedent pentru a construi viitorul României”, a concluzionat premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.