Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Iadul din San Francisco: Cerul a devenit roșiatic din cauza incendiilor

France 24
Australia incendii padure

Locuitorii din oraşul San Francisco şi din alte regiuni de pe coasta vestică a Statelor Unite s-au trezit miercuri sub un cer portocaliu-închis, demn de o scenă de Apocalipsă din filmele SF, din cauza fumului generat de incendiile de vegetaţie care continuă să devasteze statul american California, informează AFP.

Amestecul de ceaţă şi fum a oferit acestui oraş o atmosferă suprarealistă, ca şi cum Soarele nu ar fi reuşit să răsară în timpul zilei, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul partidelor la alegerile locale

Circulând pe străzile din San Francisco în jurul orei prânzului - cu farurile aprinse - locuitorii oraşului puteau fi văzuţi prin ferestre în timp ce lucrau la laptopuri la lumina lămpilor şi veiozelor.

"Cerul portocaliu este cauzat de fumul ridicat în aer de două focare de incendii", a scris pe Twitter Agenţia pentru controlarea poluării atmosferice din San Francisco.

"Aceste particule de fum dispersează lumina albastră şi nu permit decât razelor galbene, portocalii şi roşii să ajungă la suprafaţă, fapt care dă cerului această culoare portocalie", a explicat aceeaşi agenţie.

Pe măsură ce fumul devine tot mai dens în anumite zone, el blochează lumina Soarelui, au adăugat specialiştii americani.

Citește și: Ședință importantă la Guvern - Vești bune pentru cei care au lucrat la negru: își pot plăti stagiul de cotizare

Peste 20 de focare devastează statul California şi aproape 1.000 de pompieri luptă cu flăcările din focarul Creek Fire, în regiunea Fresno, din nordul acestui stat american, care s-au propagat pe o suprafaţă de peste 56.000 de hectare.

Incendiile se întind de la frontiera cu Canada, din statul Washington, şi până la graniţa cu Mexicul, în apropiere de San Diego, un oraş din California, unde aproape 7.000 de hectare au fost distruse, potrivit autorităţilor locale.

Science-fiction şi modificări climatice

De mai multe săptămâni, autorităţile anunţă zilnic informaţii despre calitatea aerului şi le sfătuiesc cu regularitate pe persoanele vulnerabile să nu iasă din locuinţele lor.

În mod uimitor, după mai multe zile în care aerul era impregnat de fum şi de cenuşă, iar weekendul trecut a fost marcat de un val de caniculă, atmosfera din San Francisco părea mult mai respirabilă miercuri.

Şi, în ciuda culorilor uluitoare de pe bolta cerească, temperatura din San Francisco a fost de doar 16 grade Celsius în cursul după-amiezii, întrucât un ecran de fum a împiedicat razele Soarelui să ajungă la sol.

Pe reţelele de socializare, utilizatorii au publicat mesaje pline de nedumerire şi de umor, cu referiri la scene din filme apocaliptice şi cu glume despre anul 2020, considerat deja un sinonim pentru cuvântul "catastrofă", deşi rezidenţii trăiesc într-o regiune obişnuită cu cutremure de pământ şi cu incendiile de vegetaţie.

O utilizatoare de pe TikTok a publicat o înregistrare cu o plajă din Oregon, în nordul Californiei, unde nisipul, marea şi cerul formau o paletă coloristică spectaculoasă în tonuri roşiatice, doar spuma albă şi zgomotul valurilor reamintind că acolo se afla un ocean.

"Iată câteva fotografii din călătoria mea în golf în această săptămână. Mulţumit că nu au existat un cutremur de pământ sau inundaţii", a scris pe Twitter, ironic, analistul Patrick Moorhead, publicând imagini ce păreau desprinse din "Blade Runner 2049", un film SF, în care poate fi văzut un bărbat solitar care merge spre ruine acoperite de un praf portocaliu, sub un cer de aceeaşi culoare.

"Dacă cerul literalmente în flăcări nu ne trezeşte la realitatea modificărilor climatice, nimic altceva nu va putea să o facă", remarca la rândul său pe Twitter Zach Kornfeld, un influencer de pe YouTube şi patron al unui start-up.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.