Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Imagini ULUITOARE cu uraganul din SUA: vântul atinge 240 kilometri pe oră

Uraganul Ida a lovit coastele Lousianei, lângă Port Fourchon, ca furtună de categoria 4, extrem de periculoasă, cu o viteză a vântului de 240 km/h, a declarat National Hurricane Center (NHC), citat de CNN, relatează Mediafax.

Ida vine la cea de-a 16-a aniversare a devastatorului uragan Katrina, socotită cea mai puternică furtună care a lovit statul american, alături de Laura de anul trecut și Last Island Hurricane din 1856.

Guvernatorul Louisianei John Bel Edwards a declarat duminică că se așteaptă ca Ida să fie „o mare provocare”.

Edwards i-a spus lui Jake Tapper de la CNN pe „State of the Union” că statul său „este cât se poate de pregătit”, dar se așteaptă ca Ida să fie „un test foarte serios”.

Ida a devenit o furtună de categoria 4 duminică dimineața devreme, potrivit National Hurricane Center.

După ce au baricadat faţadele magazinelor cu scânduri de lemn şi saci de nisip, locuitorii din New Orleans, cel mai mare oraş din acest stat american, au urmat instrucţiunile autorităţilor locale, evacuând zona sau refugiindu-se în locuinţele lor, în contextul în care specialiştii afirmă că uraganul Ida ar putea să provoace pagube de proporţii catastrofale, informează Agerpres.

"Uraganul major Ida continuă să crească în intensitate (...) şi este, de acum, un periculos uragan de categorie 4", care ar trebui să atingă coastele Louisianei duminică după-amiază, a anunţat Centrul naţional pentru uragane (NHC) din Statele Unite într-un mesaj publicat pe site-ul său.

Amintirile lăsate de Katrina, care a atins uscatul pe 29 august 2005, în urmă cu exact 16 ani, sunt încă dureroase în Louisiana: peste 1.800 de persoane au murit atunci, iar intemperiile au provocat pagube de zeci de miliarde de dolari.

"Încercăm să baricadăm magazinul înainte de sosirea uraganului, pentru ca apa să nu intre în el şi ca anumiţi oameni să nu încerce să îl spargă", a declarat, sâmbătă, Austin Suriano. Tânărul localnic şi fratele lui de 16 ani îl ajutau pe tatăl lor să amplaseze plăci din lemn pe faţada acestui magazin familial specializat în reparaţii de ceasuri, situat în proximitatea unuia dintre marile bulevarde comerciale din New Orleans.

"Toată lumea se teme, pentru că azi este o comemorare a uraganului Katrina şi oamenii nu l-au luat atunci în serios", spune Austin. Tatăl tânărului, Eric Suriano, în vârstă de 60 de ani, nu va uita niciodată uraganul Katrina: "A fost coşmarul vieţii mele".

Preşedintele Joe Biden i-a îndemnat pe localnici să se pregătească pentru sosirea uraganului Ida, printr-o alocuţiune televizată, în care liderul de la Casa Albă a anunţat că a trimis în zonă sute de specialişti în intervenţii de urgenţă şi amenajarea unor centre care distribuie apă, alimente şi generatoare electrice. "Dacă sunteţi vizaţi de un ordin de evacuare sau dacă puteţi să plecaţi, atunci vă rugăm să plecaţi cât mai repede! Condiţii meteo devastatoare urmează să se producă în zonă", au avertizat reprezentanţii Serviciului meteorologic american (National Weather Service - NSW) într-un mesaj publicat pe Twitter.

"Timpul joacă împotriva noastră", a subliniat LaToya Cantrell, primarul din New Orleans, un oraş care ar putea fi grav afectat de acest uragan.

Pagube minore în Cuba

Ida a trecut vineri seară peste coastele din sud-vestul Cubei, unde a provocat doar pagube materiale minore, în condiţiile în care mii de persoane au fost evacuate, iar alimentarea cu energie a fost întreruptă preventiv.

Ida şi-a continuat apoi deplasarea, crescând în intensitate sâmbătă şi devenind un uragan de categorie 2 (pe scara Saffir-Simpson, care conţine cinci trepte), generând rafale de vânturi ce atingeau viteze de 160 de kilometri pe oră. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Ida a devenit un uragan de categorie 3, apoi un uragan de categorie 4, cu vânturi de 209 kilometri pe oră, potrivit NHC.

"Ştiu că este foarte dureros să ne gândim că o nouă furtună puternică, aşa cum este uraganul Ida, poate să atingă uscatul în această zi comemorativă", a declarat guvernatorul din Louisiana, John Bel Edwards. "Însă nu mai suntem acelaşi stat ca în urmă cu 16 ani, acum dispunem de un sistem de reducere a riscurilor asociate uraganelor", a adăugat el, subliniind faptul că acel sistem urmează "să fie intens solicitat".

Sudul statului Louisiana ar putea fi afectat de noi distrugeri şi inundaţii, iar specialiştii se aşteaptă la precipitaţii de până la 500 de centilitri în anumite zone.

Odată cu încălzirea apei de la suprafaţa oceanelor, uraganele devin mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă. Ei avertizează în legătură cu apariţia unor riscuri tot mai mari pentru comunităţile din regiunile costiere, afectate de valuri şi inundaţii, amplificate de creşterea nivelului oceanelor.

Uraganul Ida şi varianta Delta

"Pene de curent durabile sunt aproape sigure", a prevenit Collin Arnold, un reprezentant al autorităţilor din New Orleans. "Vă implor să luaţi cât se poate de în serios această furtună", a adăugat el.

Aproximativ 10.000 de operatori de reţele electrice sunt deja pregătiţi să intervină în urma penelor de electricitate, iar numărul lor se va dubla în curând, a anunţat guvernatorul John Bel Edwards. Garda Naţională din Louisiana a fost mobilizată.

Uraganul Ida ameninţă o regiune care se confruntă deja cu o situaţie sanitară dificilă: varianta Delta a noului coronavirus a lovit din plin statul Louisiana, care are o populaţie cu o rată mică de vaccinare şi un sistem medical aproape de colaps: aproape 2.700 de pacienţi sunt spitalizaţi, iar numărul zilnic al deceselor este la fel de mare ca în perioada de vârf a primului val al pandemiei de COVID-19.

"Dacă trebuie să mergeţi într-un adăpost, asiguraţi-vă că purtaţi o mască sanitară şi încercaţi să păstraţi distanţa faţă de alţi oameni", a reamintit Joe Biden, care a decretat stare de urgenţă în Louisiana.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.