Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Încă o dovadă a valorii Grupului Psaltic Tronos: Unul dintre membrii săi, preotul Cristian Alexandru, a câștigat premiul III la cel mai tare concurs

mihail buca tronos

Grupul Psaltic ”Tronos” al Patriarhiei Române, înființat și dirijat de arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhalei, dovedește, încă o dată, valoarea membrilor săi.

Preotul Cristian Alexandru, membru ”Tronos”, și-a dovedit clasa la cel mai titrat concurs de compoziție organizat în Biserica Ortodoxă Română. Părintele Alexandru a câștigat premiul al III-lea al Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească ”Lăudați pe Domnul!”, ediția a XIV-a. Cătălin Cernătescu și preotul Ioan Virgil Nanu sunt singurii care l-au depășit pe părintele Cristian Alexandru, autor al uneia dintre cele mai frumoase colinde din ultimii ani, ”Omul cel cu suflet bun”, desemnat colindul anului 2020, dar și al cântării „Imnul rugăciunii isihaste”, compusă în contextul Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, fiind intonat la strana Catedralei Patriarhale în prima zi a acestui an. „Mulțumim! Felicitări! Cu două zile înainte, am primit cântarea aceasta. Sigur, este frumoasă, concentrată, foarte profundă din punct de vedere teologic. Vă mulțumim pentru acest moment solemn!”, spunea, pe 1 ianuarie, Patriarhul Daniel.

Cristian Alexandru este preot pe seama bisericii Sfântul Dumitru din localitatea Afumați, jud. Ilfov.

În cadrul SECŢIUNII B. COMPOZIȚIE, s-au înscris 23 de compozitori de muzică din țară, 8 la Categoria I. Lucrări psaltice și 15 la Categoria a II-a. Lucrări religioase armonice/polifonice. În contextul Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de Neamț, concurenții înscriși la Categoria I. Lucrări psaltice au realizat o lucrare unitară, cuprinzând cântări selectate din slujba Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. De asemenea, în contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, concurenții înscriși la Categoria a II-a. Lucrări religioase armonice/polifonice au realizat o lucrare unitară, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, folosind textul rugăciunii lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”. Lucrările sunt nepublicate până în prezent.

Compozitorii clasați pe primele trei locuri la fiecare categorie vor fi premiați în cadrul concertului final al festivalului-concurs, în ziua de joi, 27 octombrie 2022, la Palatul Patriarhiei, de la ora 18.00. Aceștia vor primi diploma festivalului-concurs, cărți și premii în bani. Ceilalți participanți la concurs vor primi, prin poștă, diplome de participare. Lucrările câștigătoare vor fi publicate în reviste centrale bisericeşti şi pe site-ul Patriarhiei Române.

„Lucrările sunt ample și se înscriu în tematica Anului omagial al rugăciunii, respectiv în tematica Anului comemorativ al Sfinților Isihaști. Îi felicităm pe toți participanții pentru efortul depus în îmbogățirea repertoriului religios muzical românesc”, a declarat Părintele George Jambore, inspector la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale.

„Ediția de anul acesta aduce lucrări foarte valoroase. Mie i se pare un salt remarcabil ceea ce se întâmplă de la o ediție la alta, pentru că, mai mult ca niciodată poate, concursul nostru încearcă să pună împreună tradiții foarte puternice românești: pe de o parte, o tradiție cum este cea de la Neamț, care ne aduce o zonă extrem de importantă din zona monastică, iar pe de altă parte o influență puternică din zona tradiției urbane”, a explicat Prof. Nicolae Gheorghiță, prorectorul Universității Naționale de Muzică.

„Este o bucurie să vedem că tinerii noștri contribuie la creația muzicii psaltice românești”, a mai declarat prorectorul Universității Naționale de Muzică.

„Faptul că, an de an, compozitori din toată România participă la acest festival ne arată că această muzică a Bisericii este extrem de vie și că se poate dezvolta în paralel cu ceea ce înseamnă o viață liturgică consistentă și de bună așezare. Toți concurenții au demonstrat o foarte bună cunoaștere a stilului psaltic de tradiție românească, iar câțiva dintre ei stăpânesc foarte bine și tradiția de la Neamț”, a adăugat profesorul.

„A fost dificilă departajarea”, a declarat și Părintele Zaharia Matei, Lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București.

„Ne bucurăm cum au gândit și au construit liniile melodice, respectând structurile vechi bisericești de tip bizantin. Lucrul acesta ne bucură, fiindcă astăzi se îmbogățește, prin această slujbă, repertoriul de strană. De la an la an se adaugă noi creații muzicale bisericești care au ca destinație cântarea de strană. Ele urmează a fi cântate, nu doar publicate în revistele de specialitate”, a mai spus părintele lector.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.