Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Incidente la Luvru: Celebrul tabou 'Mona Lisa', ținta unui atac cu... tort

mona lisa tort

Imaginile cu tabloul Mona Lisa pătat cu cremă după ce o persoană a pus o bucată de tort pe el au devenit virale duminică, în ciuda faptului că tortul a ajuns de fapt doar pe sticla care protejează opera lui Leonardo da Vinci din Muzeul Luvru din Paris, potrivit Marca.

Potrivit mărturiilor martorilor, autorul a fost un bărbat în scaun cu rotile care purta o perucă. Spre surprinderea celorlalți invitați, acesta s-ar fi ridicat brusc în picioare și s-ar fi apropiat de Gioconda, aruncând tortul în ea.

Responsabilii cu securitatea muzeului s-au grăbit să îl evacueze pe bărbat din sală, în timp ce restul celor prezenți au continuat să fotografieze tabloul murdărit cu tort.

Tabloul, creat între 1503 și 1519 de Leonardo da Vinci, nu a fost afectat, deoarece era expus și protejat de sticla de siguranță.

În ciuda uimirii celor care se aflau în acel moment în cea mai inaccesibilă încăpere a muzeului, care este mereu plină de turiști, incidentul nu a luat amploare. După cum se vede în unele dintre videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare, lucrătorii de securitate de la Luvru s-au grăbit să scoată atacatorul din clădire și să curețe geamul.

Nu este primul atac asupra tabloului

De-a lungul istoriei au existat încercări de a defăima, fura sau folosi pânza de 77 pe 53 de centimetri pentru a sensibiliza publicul pentru diverse cauze.

În anii 1950, un bărbat a aruncat cu acid sulfuric în ea, ceea ce a avut efect asupra picturii, iar un student bolivian a lovit-o cu o piatră. O femeie în scaun cu rotile a aruncat cu vopsea roșie spre tablou în timp ce se afla la o expoziție din Tokyo, în 1974, exprimându-și nemulțumirea față de lipsa rampelor de acces.

Un turist rus a aruncat cu o ceașcă de ceai în el în vara anului 2009. Lucrarea a fost furată în urmă cu peste un secol, în 1911, și a dispărut timp de aproape trei ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.