Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Iranul are o capacitate militară terifiantă: armele deținute le dau fiori până și americanilor

iran capacităti

Iranul deține capacități militare semnificative, ceea ce îl face o forță notabilă în Orientul Mijlociu. Capacitățile militare ale Iranului cuprind o combinație de forțe convenționale și neconvenționale, cu un accent puternic pe sistemele de rachete și pe puterea navală. Rețineți că aceste evaluări se bazează pe datele și estimările disponibile, regimul de la Teheran fiind unul închis, cu foarte multe proiecte militare ținute la secret.

Comandantul suprem al forțelor armate iraniene este liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în ceea ce privește toate deciziile majore.

Armata și Gărzile au fiecare forțe terestre, aeriene și navale separate și active, iar Gărzile sunt responsabile de securitatea frontierelor Iranului. Statul Major General al Forțelor Armate coordonează ramurile și stabilește strategia generală.

Gărzile operează, de asemenea, Forța Quds, o unitate de elită însărcinată cu înarmarea, antrenarea și sprijinirea rețelei de miliții proxy din Orientul Mijlociu, cunoscută sub numele de "axa rezistenței". Printre aceste miliții se numără Hezbollah din Liban, rebelii Houthi din Yemen, milițiile din Siria și Irak și Hamas și Jihadul Islamic Palestinian din Gaza.

Numărul uriaș de soldați activi:

Iranul are aproximativ 534.000 de angajați activi în cadrul armatei, marinei, forțelor aeriene și Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).

Sisteme de rachete:

Sistemele de rachete ale Iranului joacă un rol crucial din cauza lipsei relative de putere aeriană a acestuia. Aceste rachete reprezintă o parte esențială a arsenalului său militar.

Indicele global de putere de foc (GFP):

GFP clasează Iranul printre primele 15 puteri militare globale.

În revizuirea GFP din 2024, Iranul ocupă locul 14 din 145 de țări luate în considerare.

Indicele GFP atribuie Iranului un scor PwrIndx de 0,2269, un scor perfect fiind de 0,00003.

Iranul se bazează pe trei capacități de bază:

Rachete balistice: O parte semnificativă a puterii sale militare.

Forțele navale: Capabile să amenințe navigația în Golful Persic și în Strâmtoarea Ormuz.

Capacități neconvenționale: Include utilizarea de parteneri și proxies în străinătate (rebelii Houthi sunt doar un exemplu).

Iranul îi sperie până și pe americani

Analiștii spun că adversarii Iranului, în primul rând Statele Unite și Israelul, au evitat timp de decenii loviturile militare directe asupra Iranului, nedorind să se încurce cu aparatul militar complex al Teheranului. În schimb, Israelul și Iranul au fost angajați într-un lung război din umbră prin intermediul atacurilor aeriene, maritime, terestre și cibernetice, iar Israelul a vizat în secret instalații militare și nucleare din interiorul Iranului și a ucis comandanți și oameni de știință.

"Există un motiv pentru care Iranul nu a fost lovit", a declarat Afshon Ostovar, profesor asociat de afaceri de securitate națională la Naval Postgraduate School și expert în armata iraniană. "Nu este vorba de faptul că adversarii Iranului se tem de Iran. Ci faptul că ei își dau seama că orice război împotriva Iranului este un război foarte serios".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.