Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Klaus Iohannis încearcă marea cu degetul: discuție cu ambasadorul SUA în România despre Visa Waiver

klaus iohannis Kathleen Ann Kavalec

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul agreat al SUA Kathleen Ann Kavalec, ambasadorul agreat al Turciei Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul agreat al Slovaciei Peter Hatiar şi pe ambasadorul agreat al Statelor Unite Mexicane Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Președintele a discutat cu ambasadorul SUA despre parteneriatul strategic, iar oficialul american a apreciat eforturile României pentru sprijinirea Ucrainei. Totodată, la discuţiile cu ambasadorul Turicie, Klaus Iohannis a subliniat disponibilitatea României de oferi sprijin în continuare, în contextul cutremurului din Turcia. De asemenea, la discuţiile cu ambasadorul slovac, oficialul a transmis susţinerea Slovaciei în procesul de aderare al României la Schengen.

„Preşedintele Klaus Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens. În discuţia cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat revenirea acesteia în ţara noastră, după postul anterior efectuat în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, în perioada 2005-2008. Preşedintele României a apreciat dinamica pozitivă actuală a relaţiilor bilaterale şi a reiterat obiectivul ţării noastre de a dezvolta şi aprofunda Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, cu accent pe domeniile securitar, energie, comerţ şi investiţii”, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale, transmite News.ro.

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a exprimat aprecierea sa pentru rolul asumat de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, şi de Administraţia de la Washington pentru asigurarea unităţii în cadrul comunităţii transatlantice şi realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici şi globali în vederea gestionării situaţiei de securitate din vecinătatea ţării noastre, cu impact asupra securităţii euroatlantice.

În context, preşedintele Klaus Iohannis a adresat mulţumiri pentru creşterea consistentă a prezenţei militare americane în România, după declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce demonstrează sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României şi a aliaţilor europeni din NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianţei.

În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat interesul comun pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea României în programul Visa Waiver.

Ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a apreciat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral şi a confirmat obiectivul de a lucra cu autorităţile române pentru consolidarea acestuia. Totodată, oficialul american a transmis aprecierile SUA privind eforturile şi sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni.

Discuția cu ambasadorul Turciei

În discuţia cu ambasadorul Republicii Turcia, Özgür Kıvanç Altan, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, în contextul catastrofalului cutremur care a lovit Turcia la 6 februarie 2023 şi a făcut zeci de mii de victime, solidaritatea României şi a poporului român şi disponibilitatea de a oferi în continuare sprijin. Preşedintele României a transmis condoleanţe familiilor afectate şi însănătoşire grabnică celor răniţi, mai indică sursa menţionată.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat relaţiile foarte bune româno-turce, bazate pe Parteneriatul Strategic, pe dialogul politic susţinut şi pe cooperarea dinamică într-un mare număr de sectoare. De asemenea, Preşedintele României a salutat decizia comună a celor două ţări de înfiinţare în acest an a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, structură care va întări dimensiunea strategică a dialogului bilateral, având în vedere efectele conflictului din Ucraina şi evoluţiile în plan regional şi global.

A fost accentuată, totodată, dimensiunea de cooperare economică, în special comerţul, investiţiile, securitatea energetică.

Ambasadorul Özgür Kıvanç Altan a transmis mulţumirile autorităţilor turce pentru compasiunea şi ajutorul oferit de România în aceste momente extrem de dificile pentru ţara sa. De asemenea, ambasadorul turc a reiterat obiectivul de a lucra la consolidarea Parteneriatului Strategic în plan bilateral şi la coordonarea strânsă în cadrul NATO şi la nivel european, mai arată comunicatul de presă.

Ambasadorul Slovaciei

La întrevederea cu ambasadorul Slovaciei Peter Hatiar, Preşedintele României a menţionat stadiul excelent al relaţiei bilaterale româno-slovace şi a apreciat dialogul politico-diplomatic intens din ultima perioadă. Şeful statului a evidenţiat şi rolul jucat de minoritatea slovacă din România şi de cea română din Republica Slovacă în dezvoltarea relaţiilor şi legăturilor interumane dintre cele două ţări.

Preşedintele României şi ambasadorul Slovaciei au exprimat interesul comun pentru aprofundarea coordonării în plan bilateral şi european, precum şi în cadrul formatelor regionale precum Iniţiativa celor trei Mări (I3M) sau formatul Bucureşti 9 (B9), în baza similitudinilor de vederi, abordări, conduite şi interese.

Ambasadorul slovac a transmis susţinerea activă a ţării sale privind aderarea României la spaţiul Schengen.

„Cu prilejul întrevederii cu ambasadoarea Statelor Unite Mexicane, Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru dinamica pozitivă a relaţiilor dintre România şi Mexic şi a subliniat importanţa dezvoltării cooperării economice în contextul în care Mexicul este al doilea cel mai important partener comercial al României în America Latină. La rândul său, ambasadoarea Statelor Unite Mexicane a evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, precum şi dorinţa comună cu privire la intensificarea cooperării în domeniile economic, schimburi comerciale, educaţie, cultură şi turism”, conchide sursa amintită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.