Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Klaus Iohannis preia modelul politicienilor care prezintă grafice: 'Am ajuns pe un palier și tendința este de scădere'

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis le calcă pe urme politicienilor care prezintă grafice la televiziuni sau conferințe de presă ținute la sediile de partid. La Palatul Cotroceni, Iohannis a prezentat cum a început să scadă numărul de noi cazuri de COVID-19 în România, după impunerea carantinei în anumite localități.

Declarațiile șefului statului vin după o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Citește și: Gabriela Firea, atac la adresa lui Nicușor Dan și Ludovic Orban: Ceea ce au făcut se numește escrocarea cetățenilor

”Am avut astăzi o ședință cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat pe tema situației epidemiologice actuale din România.

Am analizat cu precădere măsurile privind carantina zonală, și, în acest sens, am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică o analiză privind evoluția epidemiei în orașele și municipiile carantinate. Datele furnizate relevă în primul rând că, începând cu 20 noiembrie, la nivel național se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Citește și: Alina Gorghiu a reacționat după atacul PSD la adresa președintelui: Minciuni ordinare, calomnii și dezinformare. Asta e rețeta PSD de 30 de ani

Acest lucru se reflectă – aveţi graficele pe ecran - atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare a probelor. Acest grafic pe care îl aveți acum pe ecran arată evoluția de la începutul pandemiei și se vede foarte clar cum de câteva zile bune încoace am ajuns pe un palier și tendința este linia roșie – tendința este de scădere.

Sunt date concrete, care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat aceste măsuri, ceea ce, sigur, ne oferă motive de optimism.

Citește și: Coordonatorul campaniei de vaccinare face noi precizări! Cum funcționează vaccinul anti-COVID după ce a fost inoculat

Este doar un început. Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor este pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute.

De ce este nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult, se impun măsuri suplimentare. Acestea se regăsesc în conceptul de carantinare zonală, care reduce mobilitatea, adică locuitorii se întâlnesc mai rar între ei, inhibând astfel răspândirea virusului, mai ales de la persoane asimptomatice, care de multe ori nici nu știu că poartă virusul, la persoane sănătoase.

Citește și: Ministrul Finanțelor a făcut anunțul: Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin Covid-19

Voi da exemple de evoluție a pandemiei în orașele carantinate din județele Cluj, Sălaj, Sibiu și Maramureș.

Acum avem pe ecran exemplele: din Cluj este Gherla și trei exemple relevante din Sălaj, în special ne interesează Zalău. Se vede pe grafic că din momentul când s-a carantinat localitatea, foarte rapid (....). Se vede foarte clar că la început creșterea încetinește și după, în medie 7 zile, începe să scadă rata infectării. În aceste două grafice se vede chiar o scădere accentuată.

Citește și: Ionel Dancă lansează un nou atac la adresa PSD: A făcut tot posibilul să împiedice combaterea răspândirii epidemiei

Vă rog să puneți următorul grafic care arată evoluțiile din Sibiu și din Baia Mare. Se observă exact același trend, mai întâi o încetinire a creșterii și după aceea o scădere destul de pronunțată.

Pentru a fi mai eficienți și pentru a putea controla epidemia, pe baza acestor date, Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat procedura de evaluare a riscului răspândirii virusului SARS-CoV-2 într-o localitate, în vederea instituirii măsurii de carantină zonală, dar și de ridicare a carantinei zonale.”, a spus Klaus Iohannis.

Citește și: SURSE Panică în Sistem! Val de pensionări în Poliție .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.