Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Lansatoarele de rachete britanice care au pus rușii pe fugă, filmate pentru prima dată

news.sky.com
himars lansatoare

Un comandant de pe frontul ucrainian spune că aproximativ 30% din succesele acestora din est se datorează armelor britanice și germane. A fost pentru prima dată când acestea au fost văzute intr-o filmare, relatează news.sky.com.

"Mulțumită acestor arme, am îndeplinit misiuni cu adevărat prioritare", a declarat comandantul unității de artilerie, care a cerut să rămână anonim din motive de securitate. Acestea au inclus lovirea unor baze militare, coloane de vehicule blindate și depozite de muniție. Comandantul a declarat că, în opinia sa, aproximativ 30% din succesele obținute de Ucraina într-o contraofensivă majoră în estul țării s-au datorat lansatoarelor de rachete britanice, dar și germane.

"Acesta este unul dintre factorii cheie, care a influențat armata rusă nu doar să se retragă, ci să fugă", a spus ofițerul, referindu-se la recucerirea în ultimele săptămâni a unor porțiuni de teritoriu ocupat ilegal în întreaga regiune Harkov și în Donbas.

Sky News a avut acces exclusiv săptămâna trecută la soldații care operează unul dintre cele șase sisteme de rachete cu lansare multiplă M270 (MLRS) pe care Marea Britanie le-a oferit Ucrainei. Comandantul și o parte dintre oamenii săi au primit, de asemenea, instruire în Marea Britanie cu privire la modul de operare a sistemului.

"Vreau să le mulțumesc tuturor ofițerilor, sergenților și instructorilor care au luat parte la instruirea noastră, pentru că a fost foarte puternică", a declarat ofițerul. Ne-au oferit foarte mult... Datorită instruirii, la doar trei zile după ce ne-am întors din Anglia, desfășuram deja misiuni."

Ascunsă într-un șir de copaci în mijlocul unor câmpuri întinse, invenția de culoare verde închis - de mărimea unei camionete mari pe un set de roți cu șenile - a fost în mod deliberat greu de găsit. Numărul limitat de piese de artilerie cu rază lungă de acțiune din Ucraina face ca acestea să fie o țintă principală pentru Rusia. Dar starea de spirit a trupele aflate în baza lor improvizată sub copaci, părea destul de relaxată.

Erau pur și simplu epuizați după ce au muncit toată noaptea și ziua, efectuând "misiuni de foc" împotriva țintelor rusești în cadrul unui avans ucrainean asupra orașului Lyman. Un lansator de rachete este ca o casă mobilă, Militarii mănînca , dorm și lupta din interiorul acestei "cabane" de pe front. Împrejurul volanului, al panoului de comandă și al ecranului de calculator se aflau o conservă de șuncă, o pușcă prăbușită, chiar și un odorizant de aer atașat de un fir într-un colț din tavan.

Trei soldați operează sistemul: unul dă comenzi, altul se asigură că coordonatele țintei sunt corecte pe panoul computerizat, iar un al treilea conduce. Întrebat cum s-a simțit când a tras cu lansatorul, știind că atacă poziții rusești, Ghost Rider, un tânăr locotenent, a spus: "După lansare, primul sentiment a fost inima mea așa - bum, bum. Asta e tot. Și apoi totul a fost calm".

Rachetele lansate de sistemul britanic - muniția Guided Multiple Launch Rocket System, sau M31A1 - sunt ghidate cu precizie, cu o rază de acțiune de peste 80 km (50 de mile). Aceasta înseamnă că sunt foarte precise. Acest lucru reduce, de asemenea, potențialul de victime civile.În schimb, majoritatea sistemelor de artilerie rusești - și lansatoarele din epoca sovietică folosite anterior de Ucraina - trebuie să bombardeze o țintă cu o ploaie de rachete pentru a se asigura că aceasta este distrusă, ceea ce necesită mult mai multă muniție și provoacă mult mai multe distrugeri colaterale.

Trei rachete britanice au zburat pe cer spre forțele rusești atacate într-un oraș cheie de pe linia frontului din estul Ucrainei. Ținta a fost un post de comandă mobil rusesc. Un ofițer de artilerie ucrainean a declarat că acesta ar fi fost lovit, deoarece soldații săi nu ratează niciodată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.