Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Laura Codruţa Kovesi a citit un discurs în engleză, în Comisia Libe din Parlamentul European

kovesi

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European, a susţinut marţi un discurs în Comisia LIBE a Parlamentului European. Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a organizat o dezbatere intitulată "Spre o strategie comună a UE pentru lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate - întărirea instrumentelor și consolidarea cooperării între actorii relevanți".

Kovesi a citit discursul de pe foi, întâmpinând probleme la unele cuvinte.

"Adoptarea regulamentului de instituire a Parchetului European este o realizare istorică. EPPO este un pas major în integrarea sistemului judiciar în UE, rezultatul a peste 20 de ani de eforturi, convingeri și negocieri. Este o mare onoare pentru mine să fiu primul procuror șef european. Știu că așteptările cetățenilor europeni sunt foarte mari", a afirmat Kovesi.

"Odată ce va deveni operațional, Parchetul European va trebui să investigheze eficient fraudele și să urmărească recuperarea prejudiciilor. În orice caz, nu vom putea reduce fraudarea banilor europeni doar prin anchete și condamnări. Avem nevoie de prevenție. Rolul indirect al Parchetului European va fi să furnizeze analize referitoare la tiparele infracțiunilor săvârșite și la modurile lor de operare. Aceste analize pot duce la identificarea principalelor vulnerabilități și riscuri în procedurile de folosire a fondurilor europene. Analizele ne vor ajuta să identificăm cum putem dezvolta mai departe aceste proceduri astfel încât să evităm astfel de fraude. Prin urmare, Parchetul European poate îmbunătăți prevenția fraudării prin informarea celorlalte organisme europene. Derularea coordonată a investigațiilor în toate statele membre care face parte din EPPO va necesita un schimb rapid de informații. Este necesară, deci, dezvoltarea unei relații foarte strânse cu Europol, OLAF și Eurojust", a mai precizat fosta şefă a DNA.

După ce s-a referit la mai multe măsuri necesare pentru operaţionalizarea EPPO, inclusiv majorarea resurselor financiare alocate, Kovesi a afirmat că instituţia europeană se va confrunta cu "oameni puternici, periculoşi".

"Am fost procuror pentru jumătate din viața mea. Sunt perfect conștient de provocările viitoare. Transformarea EPPO în realitate nu va fi ușoară. Putem reuși doar dacă lucrăm în echipă. Cu toții: Colegiul procurorilor europeni, procurorii europeni delegați, autoritățile naționale, instituțiile UE, dar, în general, toți cei care înțeleg importanța vitală a menținerii statului de drept în societățile noastre. Pe baza experienței mele în lupta împotriva corupției la nivel înalt și a fraudei financiare, ne vom confrunta cu oameni puternici, periculoși. Din acest motiv, doresc ca EPPO să fie o instituție cu adevărat independentă, eficientă și puternică, o instituție în care cetățenii vor avea încredere", a mai declarat Kovesi.

Discursul în limba engleză:

Discursul în limba română:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.