Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban, despre situația de la Cluj-Napoca: 'Poate închideți aeroportul Cluj! Este inadmisibil! Trebuie făcută o anchetă fără milă'

Inquam Photos/Raul Stef
Inquam aeroport Cluj

Premierul Ludovic Orban a criticat, în ședința de Guvern, modul în care s-a gestionat situația de la la Cluj-Napoca, acolo unde aproape 2.000 de muncitori sezonieri români din toată țara au fost aduși, pe aeroport, pentru a fi transportați în Germania. Orban a cerut demiterea managerului Aeroportului, pe care îl consideră vinovat. Însă, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune că nu managerul este vinovat de situația de la Cluj.

”Poate închideţi Aeroportul Cluj, domnule ministru, după ce am văzut astăzi la televizor. E inadmisibil. Am vorbit cu Consiliul Judeţean, au avut două tentative de schimbare a acestui manager, care au fost oprite de instanţă.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat, după decizia Guvernului: Dacă tot au venit acasă, să îi păstrăm și să dezvoltăm agricultura românească

Eu cred că trebuie să luăm toate măsurile posibile aici. Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo. Trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem să-l tragem la răspundere pe managerul aeroportului, nici măcar nu a informat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi pe prefect privitor la aceste zboruri. Nu a luat nicio măsură privitoare la distanţarea fizică, privitoare la obligativitatea de asigurare a echipamentului de protecţie. Am solicitat şi prefectului personal să demareze toate procedurile posibile pentru a-l trage la răspundere pe managerul de la aeroportul Cluj.

Mă interesează ca în cazul în care mai sunt astfel de curse ele trebuie să fie notificate din timp, aici autorităţile locale, prefecturile unde există aeroportul care se află în subordinea autorităţilor locale trebuie să fie informate din timp şi trebuie să dispună conducerii aeroportului şi firmelor care asigură transportul românilor care pleacă la munci sezoniere respectarea tuturor condiţiilor din ordonanţele militare.”, a spus Orban.

Citește și: Lovitură pentru bugetari! Măsura de criză anunțată de premierul Ludovic Orban

Bode, ministrul Transporturilor, a precizat că firmele din Germania au notificat EUROCONTROL și așa săau primit culoare de zbor.

”Sunt de acord. Este inadmisibil ce s-a întâmplat la Cluj. Dintr-o bună intenţie a autorităţilor statului reglementată prin Ordonanţa militară la articolul 10, din păcate s-a ajuns în situaţia în care instituţiile statului nu s-au implicat, instituţiile statului român şi aici nu mă refer doar la aeroportul din Cluj, este un lanţ de de nereguli, este inadmisibil cum firme de recrutare personal au adus 1.500 de oameni, i-au lăsat în parcarea aeroportului, care nu aparţine de aeroport, aparţine de o firmă privată, concesionată la o firmă privată de către Consiliul Judeţean Cluj. Dacă vă uitaţi pe imagini, în interiorul aeroportului procesarea celor 1.500 de oameni, de pasageri, s-a făcut regulamentar, cu păstrarea distanţei, dar 1.500 de oameni într-o parcare, unul lângă celălalt, este inadmisibil ceea ce am văzut astăzi acolo. Şi din păcate aceste imagini au făcut înconjurul lumii.

Citește și: Olguța Vasilescu a răbufnit: Ce mai răgeau pe sub balcoanele miniștrilor PSD când le măreau salariile

Am transmis domnului ministru Vela o propunere de modificare prin următoarea ordonanţă militară, de modificare a articolului 10, astfel încât instituţiile statului român să aibă controlul pe tot ce înseamnă programarea acestor zboruri, altfel cei care au comandat şi mă refer la beneficiari, la cei din Germania, s-au adresat direct Eurocontrol, ei au făcut planul de zbor, l-au trimis către Romatsa, către autoritate, ei au respectat regulile din interiorul aeroportului, tot ceea ce s-a întâmplat total în afara regulilor, pe care noi le solicităm astăzi şi în fiecare zi să se respecte, s-a întâmplat în parcarea aeroportului.”, a spus Lucian Bode.

Citește și: SURSE Lovitură de teatru: Tânărul luat la pumni de polițistul de la Secția 9 nu are cazier

”Aici trebuie făcută o anchetă fără milă, asta este ideea de bază şi trebuie penalizaţi toţi cei care sunt responsabili de dezastru, iar în ceea ce priveşte managerul aeroportului este inadmisibil ca el să nu informeze Prefectura, Consiliul Judeţean, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Era obligat să informeze, pentru că era obligaţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de a dispune respectarea tuturor deciziilor şi condiţiilor în care trebuie să se desfăşoare... Dacă era informat, puteau să dispună prezenţa jandarmilor acolo, puteau să împiedice aglomerările care s-au produs acolo datorită transportului organizat de companiile de recrutare.”, a adăugat Orban.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat, după decizia Guvernului: Dacă tot au venit acasă, să îi păstrăm și să dezvoltăm agricultura românească .

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.