Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban îi trimite pe români înapoi în străinătate: 'Germania și Italia au nevoie de muncitori sezonieri'

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban

Ludovic Orban le cere românilor, care vor să muncească sezonier, mai ales în agricultură, să meargă în Germania, unde deficitul este foarte mare, dar și în Italia, care își va redeschide, în curând, porțile pentru muncitorii sezonieri din România.

Premierul a spus că pentru cei care au revenit din străinătate și vor să muncească în țară, Guvernul are pregătite mai multe planuri.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

”În funcţie de situaţie, vom avea programe de integrare a lor. Românii care s-au întors sunt din mai multe categorii, sunt muncitori sezonieri, de exemplu (...), oricine are o meserie. Normal că în planul de relansare economică de după revenirea la normalitate vom avea un proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors. Unii sunt muncitori sezonieri. Cine are o meserie, în planul de relansare economică, vom avea un proiect separat de integrare a românilor care s-au întors. Avem domeniul construcțiilor, e nevoie de un număr semnificativ de angajați. Noi vom investi în infrastructură. Unii pot să fie integrați de companiile de construcții care au contracte sau urmează să câștige contracte.

Pentru cei din mediul rural vrem să îi stimulăm să investească sau să lucreze, ca angajați sezonieri. Va fi o oportunitate, e un program la Ministerul Agriculturii și e dedicat persoanelor care vin din diaspora. Cine nu își va găsi de muncă sau nu va vrea, dacă îndeplinesc condițiile, vor beneficia de ajutorul social. Pentru ei nu e valabil șomajul tehnic, pentru că nu erau angajați în România.

Citește și: Klaus Iohannis spulberă visurile românilor: Nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm

Sunt şi oameni de afaceri care s-au întors (...), putem să le acordăm o formă de sprijin ca să-şi desfăşoare afacerile în România.

Pe de altă parte, există o cerere de mână de lucru. Germania are nevoie de zeci de mii de lucrători sezonieri mai ales în sectorul agriculturii, chiar şi Italia va avea, în curând, nevoie de muncitori sezonieri. Şi aici va exista în continuare ofertă pe piaţa muncii. (...) Cu siguranţă, în afara unor restricţii sanitare care sunt necesare şi le impun toate ţările din UE, noi nu vom crea niciun fel de obstrucţionare pentru cei care au posibilitatea să aibă contracte de muncă sezoniere, pentru că suntem în Europa şi UE este locul unde este garantată libertatea de circulaţie a cetăţenilor, a mărfurilor, a ideilor.”, a zis Ludovic Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.