Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Ludovic Orban nu promite să facă pe plac USR: SIIJ va fi desfiinţată în funcţie de avizul Comisiei de la Veneţia

Inquam Photos/ Octav Ganea
negocieri coalitie orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi că partidele aflate la guvernare vor aştepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia în privinţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Liderul PNL nu promite că forma finală a legii de desfiinţare va fi diferită de cea adoptată în Camera Deputaţilor, în contextul în care USR susţine că doreşte eliminarea avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor.

"Am discutat în şedinţa coaliţiei şi despre Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a luat decizia să sesizeze Comisia de la Veneţia. Nu a fost o sesizare din partea Guvernului, ci o sesizare din partea ministrului Justiţiei. Din informaţiile pe care le avem, în prima săptămână din iulie, cel mai probabil în jurul datei de 3 iulie, plenul Comisiei de la Veneţia se va pronunţa asupra sesizării formulate de Stelian Ion. Noi am hotărât ca în termen de două săptămâni după ce se pronunţă Comisia de la Veneţia, să întrunim coaliţia, să convocăm o sesiune extroardinară, pentru a vota în plen desfiinţarea secţiei speciale", a spus Orban la Palatul Parlamentului după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Întrebat dacă UDMR va ţine cont de punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, în contextul în care maghiarii doresc ca după desfiinţarea SIIJ competenţa de anchetare a magistraţilor să rămână la Parchetul General, Orban a răspuns: "Ne vom întruni după ce se adoptă în plenul Comisiei de la Veneţia punctul de vedere şi vom lua o decizie împreună. Această decizie o vom transpune prin convocarea unei sesiuni extraordinare la Senat, pentru că la Camera Deputaţilor am trecut o formă de desfiinţare a SIIJ cu garanţiile privitoare la acordul CSM cu privire la trimiterea în judecată a diferitelor secţii, fie că e vorba de secţia de judecători, fie de secţia de procurori. Aşteptăm punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.