Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban RECUNOAȘTE că nu a vrut să dea bani Primăriei București pentru că era condusă de Gabriela Firea: 'A folosit banii pentru altceva'

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban

Prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a declarat luni că aşteaptă ca instituţiile abilitate să se autosesizeze cu privire la declaraţiile premierului, care a spus că acum are încredere să transfere bani în contul Primăriei Capitalei, iar în caz contrar se gândeşte "foarte serios" să depună plângere penală.

Ludovic Orban a reacționat la anunțul lui Firea și a explicat de ce a refuzat să îi dea bani de la Fondul de Rezervă, precizând, totodată, că Primăria București a beneficiat, în mandatul său de premier, de fonduri mai mari decât în timpul guvernelor PSD.

Citește și: Gabriela Firea dă de pământ cu Ludovic Orban: ‘Inculpat pentru cel puțin trei infracțiuni – corupție și abuz în serviciu, șantaj la adresa bucureștenilor și cumpărare de voturi’

”Nu înţeleg verbul «a recunoaşte». Nu am spus... Am spus că am încredere că primarul general foloseşte orice alocare care vine de la nivel guvernamental, indiferent că e vorba de fonduri europene sau fonduri guvernamentale, pentru scopul pentru care este prevăzută alocarea respectivă. Vă readuc aminte că în acest an Primăria Capitalei, ca urmare a legii bugetului de stat, a beneficiat de sume mai mari de bani decât în anii de guvernare PSD. Nu am alocat din Fondul de rezervă, pentru că Guvernul Dăncilă a alocat din Fondul de rezervă o sumă de 100 de milioane către Primăria Capitalei, bani care au fost aruncaţi pe apa Dâmboviţei. Cu siguranță a folosit banii pentru altceva.

Am să vă dau un exemplu foarte clar: Termoenergetica, societate înfiinţată în urmă cu aproximativ doi ani de zile, în locul RADET, pentru care s-a decis falimentul. Termoenergetica trebuia să beneficieze, din bugetul Capitalei, de alocările care erau prevăzute în bugetul Capitalei pentru a compensa aşa numita subvenţie pentru diferenţă de preţ. Şi cu toate astea, primarul general al Capitalei, ordonatorul principal de credite, nu a alocat bani către Termoenergetica, banii aferenţi suportării costului subvenţiei pentru diferenţă de preţ. Societatea a ajuns să aibă datorii către ELCEN, iar asta pune în pericol funcționarea ELCEN.

Citește și: Gabriela Firea îi bate obrazul lui Ludovic Orban: ‘Este proiectul pe care eu, împreună cu Institutul Matei Balș, condus de profesorul Adrian Streinu-Cercel, l-am inițiat încă din primăvară’

Adică ELCEN, care produce agentul termic pentru Capitală, din cauza faptului că, pe lângă datoriile RADET, care există la ELCEN, s-au mai acumulat datoriile Termoenergetica către ELCEN, se află într-o situaţie foarte gravă. Discuţia cu Nicuşor Dan era strict legată pe termie şi pe capacitatea de a asigura resursele financiare pentru ELCEN, astfel încât să nu ne trezim în situaţia ca ELCEN să nu mai poată să furnizeze agent termic. Aceasta este tema discuţiei pe care o aveam. Întrebaţi-l pe domnul primar general să prezinte situaţia datoriilor Primăriei Capitalei. Pe lângă datoriile care sunt către bănci, sunt datoriile curente, care depăşesc trei miliarde faţă de diferiţi beneficiari ai plăţilor care trebuiau făcute, furnizori de servicii, de produse. Inclusiv datorii către bugetul de stat.”, a spus Ludovic Orban.

"Ne-am aştepta ca instituţiile statului să se autosesizeze, pentru că sunt declaraţii foarte grave care demonstrează fără putinţă de tăgadă şantajul la adresa bucureştenilor. (...) Dacă nu se va întâmpla nimic în perioada următoare, am discutat deja în weekend cu avocaţii noştri şi ne gândim foarte serios să depunem plângere. (...) În campania electorală domnul Orban a repetat de mai multe ori că Bucureştiul va primi bani atunci când va avea primar de dreapta, primarul propus de domnia sa, deci este un şantaj pe care l-a făcut la adresa cetăţenilor - dacă nu votaţi aşa cum trebuie, nu veţi avea bani, nu veţi avea resurse, nu veţi avea dezvoltare, nu vor putea funcţiona în continuitate şi la un nivel decent serviciile de utilitate publică. Nouă ni s-a refuzat inclusiv acordarea unui împrumut, avem un grad mic de îndatorare, doar 8%, faţă de 30% cât prevede legea şi am făcut mai multe solicitări, atât la premier, cât şi la ministrul de Finanţe, să ne aprobe acordarea unui împrumut din trezorerie sau de la băncile private", a spus Firea într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Citește și: Video Dan Bittman, filmat în timp ce cânta într-un restaurant din Capitală

Ea a adăugat că premierul trebuie să meargă în Parlament şi să prezinte proiectul de buget pentru anul viitor şi să spună care este cota aferentă care va fi repartizată Primăriei Capitalei.

"Domnul Orban a anunţat chiar ieri, în dispreţ total faţă de cetăţeni, că recunoaşte faptul că a subfinanţat Primăria Capitalei, şi deci i-a pedepsit pe bucureşteni, doar pentru a câştiga politic candidatul dreptei unite pe care l-a propus şi pe care l-a susţinut. Ceea ce a afirmat în acest weekend premierul, şi are conotaţie juridică, sunt mai multe încălcări ale legislaţiei în vigoare, îl transformă pe domnul Orban direct în inculpat pentru cel puţin trei infracţiuni: corupţie şi abuz în serviciu, şantaj la adresa bucureştenilor şi cumpărare de voturi. Este inacceptabil ca un prim ministru al României să lipsească de resurse cetăţenii acestei ţări, dintr-un oraş, doar pentru a avea avantaje politice. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată şi ne dorim ca instituţiile statului să reacţioneze şi să sancţioneze faptele încă prim ministrului Ludovic Orban", a menţionat Firea.

Citește și: Se trage un puternic semnal de alarmă! Șefii din Poliție impun norme de amenzi, în această perioadă

În cadrul unei conversaţii care a fost surprinsă într-un reportaj Recorder.ro, cu ocazia depunerii de către Nicuşor Dan a jurământului la preluarea mandatului de primar al Capitalei, Ludovic Orban i-a spus acestuia că acum are încredere să transfere bani în contul Primăriei Capitalei pentru încălzire, fără să mai caute soluţii "sa se ducă banii la ELCEN".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.