Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban ridică tonul la Bruxelles, după finalizarea conductei BRUA: 'Noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni'

Ludovic Orban

Finalizarea gazoductului BRUA reprezintă o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând astfel diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale Uniunii Europene, a declarat sâmbătă, premierul Ludovic Orban, prezent în localitatea Jupa din judeţul Caraş-Severin, cu prilejul încheierii lucrărilor la prima fază a acestui proiect de investiţii.

Premierul a mai spus că gazoductul BRUA este extrem de important şi pentru fructificarea optimă a zăcămintelor de gaze naturale de care dispune România.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Şeful Guvernului a arătat că prin modul în care a fost gestionat acest proiect s-a reuşit o scădere a costului final al investiţiei cu circa 11%, de la o valoare iniţial estimată de 480 de milioane de euro, până la 423 de milioane de euro.

El a menţionat că România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate faţă de partenerii europeni în ceea ce priveşte gazoductul BRUA.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

Premierul a mai arătat că Transgaz, compania care a realizat proiectul BRUA în România, dezvoltă şi alte proiecte importate pe linia magistralelor de gaz metan.

În plan local, Ludovic Orban s-a referit la studiul de fezabilitate pentru legătura între localităţile Jupa, Caransebeş, Băile Herculane, Orşova, până la Prunişor, care va realiza o conductă ce va permite conectarea la gazul natural a mai multor localităţi din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’

De asemenea, sunt în derulare proiecte în diverse regiuni ale ţării pentru ca accesul la gaze naturale să fie posibil pentru cât mai multe familii.

”Mă bucur că putem să marcăm finalizarea unei investiții extrem de importante, nu numai pentru România, ci unei investiții extrem de importante pentru Europa. Se știe că proiectul gazoductului BRUA care vine de la inițialele Bulgaria, România, Ungaria, Austria - are rolul de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz natural ale Uniunii Europene, în principal cu legarea la conducta TAP care aduce gaz din Azerbaidjan. De asemenea, există mai multe conexiuni posibile care pot să permită această diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz natural, de care are atâta nevoie România.

Citește și: E oficial! Președintele a semnat: Zile libere pentru acești angajați

De asemenea, gazoductul BRUA este extrem de important, alături de alte investiții care urmează să fie realizate, și pentru fructificarea optimă a zăcămintelor de gaz natural de care dispune România. Este o investiție mare. Inițial fusese prevăzută investiția, evaluată la 400, aproape 480 de milioane de euro, s-a văzut ce înseamnă procedurile de achiziție derulate corect și s-a văzut ce înseamnă un control strict, un management foarte bun al acestui proiect, din costul final, care este de 423 de milioane de euro, care este cam cu peste 11% mai mic decât costul inițial.

Acest proiect a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de aproape 180 de milioane de euro din cadrul Connecting Europe Facility, restul finanțărilor fiind asigurate de Transgaz, prin intermediul unor credite în niște condiții foarte bune care au fost negociate cu Banca Europeană de Investiții și cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Sigur, asta este prima fază a BRUA. Sigur că noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni.

Citește și: Restricții de 1 decembrie! Măsurile pe care trebuie să le respecte cei care vor merge la munte

Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare, evident și câteva lucruri care nu depind de noi, ci depind de partenerii bulgari și de partenerii ungari. Şi suntem încredințați că până la urmă o politică care este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii noștri de la nivel european. Aș vrea să menționez cu această ocazie proiecte extrem de importante pe care le dezvoltă Transgaz. Ştiţi foarte bine că am lansat un Plan Național de Dezvoltare care este practic planul care reușește să adune toate programele de care beneficiază România, Planul Național de Reconstrucție și Reziliență, Finanțarea din bugetul multianual al Uniunii Europene, celelalte tipuri de finanțări de care beneficiază România.

De asemenea, finanțările pe care le avem din partea unor parteneri instituționali, precum BERD, BEI, Banca Mondială, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ș.a.m.d. Primul obiectiv de investiții care va fi realizat în următoarea perioadă este asigurarea legăturii între BRUA și zăcămintele de gaz natural de la Marea Neagră, prin intermediul gazoductului Podișor-Tuzla care practic face legătura între zăcământul de gaz natural de la Marea Neagră și gazoductul BRUA, pentru o valorificare superioară a acestor zăcăminte de gaz.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Iată legile promulgate de președinte

De asemenea, sunt în curs de derulare sau urmează să înceapă foarte multe magistrale de gaz natural. Aici, de exemplu suntem la Jupa, se realizează studiul de fezabilitate pentru legătura între Jupa, Caransebeș, Herculane, Orșova, până la Prunișor care va realiza o conductă prin care se va permite conectarea la gazul natural a foarte multor localități din Caraş-Severin şi din Mehedinți. Se lucrează la conducta Onești-Gherăiești, se lucrează la conducta Craiova-Segarcea-Calafat.

Deja cred că este terminat Craiova-Segarcea. Se lucrează la Magistrala din Nord care va face legătura între Vatra Dornei-Borșa-Vișeu de Sus. Peste tot aproape se construiesc astfel de tronsoane de magistrale care au rolul de a permite accesul la această resursă de care dispune România, pentru cât mai mulți români.

Citește și: Alina Gorghiu îi liniștește pe alegători: ‘Nimeni nu se îmbolnăvește în secția de vot’

Gazul românesc trebuie să ajungă în casele românilor și trebuie să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre români și noi garantăm lucrul ăsta, pentru că în afară de investițiile Transgaz, deja am alocat peste un miliard de euro, 234 de milioane de euro din actualul exercițiu financiar și 800 de milioane de euro din viitorul exercițiu financiar pentru înființarea de distribuții de gaz în localitățile care nu beneficiază de conectare la rețeaua de gaz.

De asemenea, susținem, atât din fonduri europene, cât și din fondul de modernizare, investiții extrem de importante de utilizare a gazului natural în producerea, în sistem de cogenerare cu randamente de peste 95%, producerea de energie electrică și de energie termică. Se știe că sistemul de termie din România a suferit enorm în ultimii 20 și ceva de ani, că are nevoie de investiții masive, că trebuie să introducem randamente foarte mari, trebuie să aducem eficiență, trebuie să reducem pierderile, atât pierderile pe rețele, cât și pierderile din clădiri.

Citește și: Atenție! Legea se va aplica de sâmbătă. Toți românii sunt vizați

De asemenea, avem finanțări extrem de importante, inclusiv pentru izolarea termică a clădirilor. Și în fine, închei prin a spune că vom căuta să susținem acele proiecte care valorifică această resursă pe care o avem, gazul natural într-un mod superior. Să nu uităm că am avut o industrie petrochimică dezvoltată și care poate să fie reclădită, bizuindu-ne pe această resursă importantă. Felicitări, domnul director general! Felicitări echipei Transgaz și tuturor companiilor care au fost implicate în realizarea acestui proiect şi sunt convins că în anii care vor veni, acest proiect se va multiplica și va aduce noi și noi beneficii pentru români.”, a spus Ludovic Orban.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României, a anunţat, luni, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.