Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban: 'România este importator net de masă lemnoasă. Am văzut că e campanie împotriva Schweighofer, care procesează 80% lemn din import'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a vorbit, la TVR 1, despre tăierile de lemne, care au loc chiar și în această perioadă, a epidemiei de coronavirus. Surprinzător, Orban a informat că România este importator net de lemn, nu exportator, așa cum cred românii. Cât despre austriecii de la Schweighofer, premierul a acuzat că această companie este supusă unui atac coordonat și că ”aproape 80 la sută din lemnul pe care îl procesează este din import”.

"Ce să facem acum? Să mai producem 200.000 de şomeri pentru că unii derulează campanii în care să fie oprite complet tăierile de arbori în perioada asta?

Lemnul este o resursa care, exploatată legal, generează prin fabricile de mobilă sau prin alte mijloace de prelucrare a lemnului, plus valoare, locuri de muncă şi produse care susţin economia. Mi se pare o campanie profund dăunătoare. Treaba noastră este ca exploatarea lemnului să se facă în condiţile legii. De exemplu, printr-o Ordonanţă militară -mi se pare că în ultima sau penultima – am adoptat o măsură prin care gărzile forestiere sunt cele implicate în aplicarea prevederilor legale în ceea ce priveşte pădurile, participă alături de armată, de jandarmerie, de poliţie, la toate acţiunile. Implicit, alături de gărzile forestiere, participă şi aceste unităţi în împiedicarea exploatării ilegale, a transportului de masă lemnoasă care este exploatată ilegal. Acum e mult mai uşor să descoperi cantităţile de masă lemnoasă exploatate ilegal. Circulă foarte multe neadevăruri. România este importator net de masă lemnoasă, am importat milioane de tone inclusiv din Germania, Austria, Polonia, Ucraina. Au fost furtuni foarte puternice şi sunt foarte multe căzături. Din cauza asta, preţul masei lemnoase a coborât destul de mult şi este mai rentabil uneori să achiziţionezi lemn din aceste ţări decât să cumperi lemn care este exploatat în România.

Citește și: Olguța Vasilescu a răbufnit: Ce mai răgeau pe sub balcoanele miniștrilor PSD când le măreau salariile

Au fost furtuni foarte puternice și sunt foarte multe căzături și din cauza asta prețul masei lemnoase a coborât destul de mult și este mai rentabil uneori să achiziționezi lemn din din alte țări decât din propria țară. Exportul e mult mai mic decât importul.

E, de exemplu, campania împotriva companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Cred că 80% din lemnul pe care ei îl procesează la ora actuală este de import.

Important este ca exploatarea lemnului să se facă legal.

Până la 30 iunie ne-am angajat să punem în funcţiune sistemul de urmărire a masei lemnoase SUMAL care ne va furniza instrumente suplimentare pentru a combate tăierile ilegale de lemn. Urmăresc periodic acest proiect.", a declarat Ludovic Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.