Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Macron îşi electrizează trupele cu un miting uriaş

Inquam Photos - George Călin
Inquam Emmanuel Macron

În Franţa, preşedintele-candidat Emmanuel Macron şi-a electrizat trupele sâmbătă în cursul unui miting uriaş în apropiere de Paris pentru a-şi consolida poziţia de favorit la prezidenţiale în faţa ascensiunii în sondaje a candidatei de extremă-dreaptă Marine Le Pen, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Mai mult decât pentru primul tur, unde se află în continuare în fruntea intenţiilor de vot, anturajul său este îngrijorat de micşorarea avansului care îl separă de Marine Le Pen în turul al doilea, mai multe studii indicându-l învingător cu 53% faţă de 47% pentru adversara sa.

 



"Mobilizarea este acum", a lansat şeful statului, lansând un apel pentru a merge la vot în faţa perspectivei unei posibile înfrângeri complet improbabile în urmă cu o săptămână, când era cu 12 puncte în faţa rivalei sale.

În faţa a peste 30.000 de persoane, el a discutat pe larg despre problema puterii de cumpărare - principala preocupare a francezilor din care Marine Le Pen şi-a făcut tema predilectă de campanie -, promiţând "chiar din vara aceasta" triplarea "primei Macron" care poate merge "până la 6.000 de euro, fără taxe sau impozite".

Şeful statului s-a declarat apoi în favoarea unei pensii minime de 1.100 de euro pentru persoanele încheind o carieră completă, precum şi a recrutării a 50.000 de îngrijitori şi infirmieri care să aibă grijă de persoanele vârstnice dependente.

 

Foto: (c) MOHAMMED BADRA/EPA


Dar "nu există bani magici" pentru "a finanţa toate acestea", a avertizat el, ostil unei majorări a taxelor şi adâncirii datoriei. "Va trebui să muncim mai mult şi în primul rând să muncim mai mult pentru că trăim mai mult", a spus Emmanuel Macron care doreşte să crească treptat vârsta de pensionare la 65 de ani până în 2032, o măsură nepopulară.

Preşedintele-candidat a pornit în campanie foarte târziu, implicat într-o diplomaţie activă legată de războiul Ucraina care i-a consolidat iniţial statura prezidenţială în sondaje.

În acest timp, Marine Le Pen şi-a continuat, însă, campania pe teren departe de marile oraşe, fiind prezentă în regiuni unde alegătorii se simt uneori neglijaţi.

 

Foto: (c) MOHAMMED BADRA/EPA


Emmanuel Macron, perceput uneori drept un "preşedinte al bogaţilor" având legături cu lumea finanţelor, trebuie să se confrunte şi cu controversele provocate de informaţiile privind utilizarea sub mandatul său de către autorităţile publice a firmelor de consultanţă.

Sondajele privind intenţiile de vot în turul al doilea de la 24 aprilie îi dau în continuare câştigător împotriva lui Marine Le Pen, ca în turul secund din 2017, dar cu un scor mult mai strâns care se află în marja de eroare.

"În aceeaşi perioadă în 2017, ea era la 40-41% împotriva lui Emmanuel Macron în sondajele pentru turul al doilea. În prezent, ea este la 46-47%, aşa că există o progresie reală", a subliniat vineri seara la postul de televiziune France 5 politologul Jérome Fourquet.

 

Foto: (c) MOHAMMED BADRA/EPA


Vineri, cu ocazia unei vizite de campanie în estul Franţei, candidata de extremă-dreaptă s-a arătat "liniştită", după ce şi-a şlefuit în mare măsură imaginea în ultimii ani şi a fost reorientată spre centrul eşichierului politic de erupţia unui alt candidat de extremă-dreaptă, Eric Zemmour, mai radical decât ea.

Acesta s-a remarcat sâmbătă vizitând o piaţă neorganizată de vechituri dintr-un cartier popular din Marsilia (sud), care, potrivit lui, ilustrează "marea înlocuire", un concept conspirativ care denunţă o presupusă substituţie organizată de putere a populaţiei autohtone europene cu imigranţi, în special africani.

"Aici am importat lumea a treia şi avem lumea a treia", a criticat Eric Zemmour în faţa vânzătorilor ambulanţi.

Fără să îl numească, Emmanuel Macron i-a acuzat în discuri său pe adepţii teoriilor conspiraţioniste.

Al treilea în sondaje cu 15-16% din intenţiile de vot şi, posibil, singurul capabil să împiedice un al doilea tur între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, i-a criticat sâmbătă la Paris pe cei doi favoriţi în alegeri.

"Le Pen prezintă aceeaşi fragilitate ca şi Macron, indiferenţa lor profundă faţă de maltratarea socială", aşa că "vom convinge, se vor schimba multe lucruri" şi "votul este mai deschis decât cred mulţi", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.