Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Ministrul Apărării din Republica Moldova: Îmi doresc ca Ucraina să îşi redobândească teritoriile, inclusiv Crimeea (interviu)

Timpul
Anatolie Nosatîi

Republica Moldova doreşte ca Ucraina să îşi redobândească toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Apărării de la Chişinău, Anatoli Nosatîi. Acesta crede că "situaţia pe front se va schimba în favoarea armatei ucrainene", ceea ce ar putea genera mai multă stabilitate în regiune.

Pe de altă parte, ministrul Apărării susţine că bugetul pe care Republica Moldova îl alocă armatei a crescut semnificativ, în vederea achiziţiei de echipamente militare şi armament. El aminteşte că Moldova foloseşte "toate instrumentele diplomatice pentru fortificarea capacităţii de apărare", referindu-se la obţinerea de sprijin financiar pentru achiziţia de sisteme anti-rachete.

Anatoli Nosatîi vorbeşte, în interviu, şi despre relaţia în domeniul militar cu România, dar şi despre prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei.

AGERPRES: Situaţia de la frontierele Republicii Moldova rămâne extrem de tensionată. Care sunt pericolele care vă privesc în acest moment?

Anatoli Nosatîi: Într-adevăr, situaţia rămâne tensionată în legătură cu războiul din ţara vecină şi consecinţele acestuia şi, respectiv, toate pericolele vin de acolo, inclusiv încercările de destabilizare a situaţiei, care s-au amplificat în ultima perioadă de timp şi sunt orchestrate şi conduse de către Federaţia Rusă.

AGERPRES: Există riscul unui atac iminent asupra Republicii Moldova?

Anatoli Nosatîi: Nu şi accentuez că, actualmente, aşa scenariu nu există. Aceasta se datorează curajului şi dedicării poporului ucrainean care luptă actualmente pentru securitate, independenţă, suveranitate şi, totodată, pentru principiile democratice pe continentul european.

AGERPRES: Consideraţi că Transnistria este punctul de unde ar putea pleca principala ameninţare a Republicii Moldova? Puteţi gestiona eficient situaţia de acolo?

Anatoli Nosatîi: Nu putem spune că este principala problemă pentru Republica Moldova, dar este una dintre ele şi evident că prezenţa pe acest teritoriu a trupelor Federaţiei Ruse, care sunt staţionate ilegal, prezenţa unui contingent paramilitar, a aşa-numitor structuri de forţe armate, de miliţie a Transnistriei, este un factor de stabilizare.

AGERPRES: Pe care reuşiţi să îl controlaţi?

Anatoli Nosatîi: Da. Guvernul Republicii Moldova are toate instrumentele pentru a asigura securitatea şi ordinea pe teritoriul Republicii Moldova.

AGERPRES: S-ar impune, în momentul de faţă, un proces rapid de înzestrare a Armatei Republicii Moldova?

Anatoli Nosatîi: De la începutul mandatului, am depus eforturi pentru modernizarea Armatei naţionale. Aceasta se efectuează cu forţele proprii, mă refer la resursele disponibile şi aş accentua aici că, chiar şi în această situaţie dificilă în care suntem, Guvernul a identificat surse pentru majorarea bugetului, surse care sunt îndreptate pentru achiziţii militare şi vorbesc despre echipamente, armamentul necesar pentru asigurarea misiunii de bază de apărare a statului. Totodată, folosim şi asistenţa externă, care vine din cooperarea noastră bilaterală cu partenerii strategici, totodată cu organizaţiile internaţionale, cum ar fi Uniunea Europeană şi NATO.

AGERPRES: Bugetul Republicii Moldova pentru apărare a crescut semnificativ?

Anatoli Nosatîi: Da, bugetul a crescut semnificativ. Aceste bugete au permis să majorăm cu aproximativ 70% capacitatea de procurare de echipamente militare.

AGERPRES: Aţi făcut un apel internaţional pentru acordarea de sprijin în vederea achiziţiei de radare, de scuturi anti-rachetă. Credeţi că veţi beneficia de acest sprijin?

Anatoli Nosatîi: Am menţionat că folosim toate instrumentele diplomatice pentru fortificarea capacităţii de apărare, inclusiv cooperarea cu Uniunea Europeană, care s-a arătat deschisă şi este pe ultima sută de metri acceptarea unei tranşe de asistenţă în valoare de 40 de milioane de euro, şi aproximativ jumătate din ele vor fi pentru echipamentele ce vor asigura capacitatea apărării anti-aeriene.

AGERPRES: S-ar impune la nivel naţional emiterea unui act normativ care să prevadă pregătirea în domeniul militar a bărbaţilor sau poate chiar o mobilizare?

Anatoli Nosatîi: Pregătirea militară continuă permanent. Armata naţională este compusă din militari cu contract şi militari în termen, ceea ce ne permite să avem un număr de militari care trec prin instruire permanentă. La fel, desfăşurăm şi vom continua să desfăşurăm instruirea rezervei armatei naţionale.

AGERPRES: V-aţi putea baza pe sistemul anti-rachetă românesc în cazul unor eventuale atacuri din partea Federaţiei Ruse?

Anatoli Nosatîi: Sunt diferite scenarii şi diferite posibilităţi. Actualmente, probabilitatea unui atac iminent este foarte redusă şi eu sunt încrezător că în următorul timp situaţia pe front se va schimba dramatic în favoarea armatei ucrainene, ceea ce ne va permite să fim într-un mediu de securitate mai stabil.

AGERPRES: Aţi obţinut din partea ministrului român al Apărării, la întâlnirea pe care aţi avut-o săptămâna aceasta, vreo susţinere privind sprijinul armatei române, în cazul în care Moldova va avea nevoie?

Anatoli Nosatîi: Haideţi să vorbim aşa: poporul român şi armata română au fost permanent alături de Republica Moldova, iar militarii noştri au activat şi se instruiesc permanent în diferite exerciţii şi activităţi. Militarii noştri fac pregătire, inclusiv în instituţii de învăţământ, la fel şi în diferite activităţi internaţionale. Ce ţine de un sprijin în cazul unei eventuale schimbări în situaţie, nu este cazul să discutăm acum, pentru că aşa caz nu este prevăzut în timpul apropiat şi sperăm că nu va fi cazul.

AGERPRES: Aveţi garanţii din partea Alianţei Nord-Atlantice că vă va susţine?

Anatoli Nosatîi: Republica Moldova este un stat suveran, independent şi aceste garanţii au fost vociferate de conducătorii de state şi liderii multor organizaţii internaţionale.

AGERPRES: Aşadar, în momentul de faţă o cerere de aderare la NATO este exclusă...

Anatoli Nosatîi: Coooperarea cu NATO este o activitate istorică, care durează pe parcursul a 30 de ani şi, în ultima perioadă de timp, a marcat o aprofundare. Avem susţinere deplină pe mai multe paliere, programe, ceea ce ne permite să devenim mai buni, mai instruiţi, mai pregătiţi pentru a ne îndeplini misiunea. Ce ţine de partea politică, de aderare, statutul actual de neutralitate stipulat în Constituţia Republicii Moldova nu permite discuţia pe această temă şi, suplimentar, trebuie să fie şi voinţa poporului.

AGERPRES: Cum vedeţi finalizarea acestui conflict dintre Rusia şi Ucraina pe termen mediu şi îndepărtat?

Anatoli Nosatîi: Republica Moldova, eu personal, am condamnat acest război. Intervenirea în relaţiile interne ale unui stat este o crimă de război, care a fost şi rămâne o provocare mare pentru securitatea Europei şi a Republicii Moldova îndeosebi, având în vedere că avem hotar comun şi aceste efecte colaterale ale războiului le resimţim zilnic pe teritoriul nostru. E clar că îmi doresc să se restabilească dreptatea. Îmi doresc ca Ucraina să îşi redobândească teritoriile sale, acceptate în conformitate cu principiile internaţionale, inclusiv cu teritoriul Crimeii.

AGERPRES: Republica Moldova va găzdui în vara acestui an un summit pe teme de securitate, un summit fără precedent în Chişinău ....

Anatoli Nosatîi: Da. Este a doua ediţie a summitului la nivel internaţional. Liderii a 40 de state vor fi prezenţi. Pentru Republica Moldova este o activitate extrem de importantă, ceea ce încă o dată demonstrează susţinerea internaţională a independenţei, suveranităţii Republicii Moldova. Toate structurile statului vor depune toate cele necesare pentru asigurarea la cel mai înalt nivel a acestei activităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.