Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Ministrul Boloș dezvăluie dezastrul: Doar jumătate din fondurile europene pe exercițiul 2014-2020 au fost absorbite

fonduri europene

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că, din 24 miliarde de euro, bani prevăzuţi a fi absorbiţi de România din programe europene, doar jumătate au fost absorbiţi, etapa urmând să se încheie la 31 decembrie 2023.

Întrebat vineri seară, la Digi24, care este gradul de absorbţie al fondurilor europone, Marcel Boloş a declarat că doar jumătate din bani au fost cheltuiţi.

„Din păcate şi aici suntem într-o situaţie destul de critică, nu mă feresc să spun acest lucru, pentru că avem două bugete, pe politica de coeziune pe care trebuie să le gestionăm, avem o perioadă de programare, 2014 - 2020 care încă nu este încheiată. Ea se va încheia pe 31 decembrie 2023 şi din păcate cifrele vorbesc. 24 de miliarde de euro este bugetul, absorbţia este de 12 miliarde de euro. Mai sunt 12 miliarde de euro, e o sumă imensă pentru ceea ce înseamnă investiţiile României şi pe care de acum înainte va trebui să găsim modalităţile prin care, măsurile prin care această sumă să nu o pierdem”, a răspuns Boloş

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este de părere căeste regretabil că ne aflăm în această situaţie.

„Este regretabil pentru că suntem în această situaţie. Noi aceşti bani ne aşteptăm să îi vedem în proiectele de autostrăzi, în proiectele de apă, canalizare, în proiectele de deşeuri, deci să avem baza de dezvoltare sănătoasă a ţării româneşti, iar noi ca alternative acum trebuie să găsim apeluri de proiecte, pe eficienţă energetică, pe granturi pe care le dăm pentru investiţii, eu nu spun că nu sunt bune, dar dezvoltarea sănătoasă, pe termen lung, începe de la bază, nu prin aceste măsuri”, a declarat Boloş.

Ministrul a mai vorbit şi de alţi bani care aşteaptă să fie cheltuiţi de România.

„Pe de altă parte avem bugetul despre care nimeni nu vorbeşte şi pe care îl avem pentru o perioadă de proclamare 2021 - 2024. România are 30,4 miliarde euro pe care trebuie să îi gestioneze. În condiţiile în care în PNRR avem 14,2 miliarde euro granturi. Cifrele vorbesc de la sine. Noi suntem în etapa în care am trimis acordul de parteneriat de o lună de zile” a declarat Marcel Boloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.