Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Ministrul Câciu explică amânarea pensiilor speciale ale primarilor și înghețarea salariilor: Datoria publică, ținută cu greu sub linia roșie

Inquam Photos / Octav Ganea
adrian caciu

Ministrul Finanţelor Publice a anunţat, vineri, după şedinţa de Guvern, că adoptarea ordonanţei-trenuleţ, prin care se amână intrarea în vigoare a unor legi, şi se îngheaţă salariile din sistemul public. Potrivit ministrului, măsura era necesară pentru că impactul asupra deficitului era de 97 de miliarde de lei. Economia la buget este de 87 de miliarde de lei, a spus ministrul, care a confirmat că vor creşte doar unele salarii din sănătate şi educaţie.

Ministrul Finanţelor Publice a anunţat că în şedinţa de Guvern s-au aprobat două legi importante, în perspectiva bugetului pe 2022, şi anume legea plafoanelor şi OUG-ul privind prorogarea unor termene şli unele măsuri fiscale.

”Sunt câteva mesaje de transmis. România îşi va menţine traiectoria de reducere a deficitelor”, a spus ministrulul, precizând că deficitul pe cash va fi 5,84% iar pe ESA, 6,2%, aşa cum este angajamentul în faţa Comisiei Europene”, a spus Câciu, potrivit news.ro.

El a anunţat că plafonul pentru cheltuielile de personal se va reduce şi va fi 8,4% din PIB, faţă de 9,4% în 2021. Plafonul pentru datoria guvernamentală exprimat ca pondere din PIB, pentru 2022, este de 49,8% din PIB.

Plafonul de garanţii pentru programele guvernamentale pentru anul 2022 este de 30 de miliarde de lei.

Deficitul structural pe 2022 este estimat la 5,71% din PIB, ceea ce reprezintă o ajustare şi în 2022.

Alt act normativ aşteptat de toată lumea şi necesar înainte de legea bugetului este ordonanţa privind unele măsuri bugetare şi prorogarea unor termene. Ministrul Adrian Câciu a explicat că dacă nu s-ar fi adoptat această ordonanţă, impactul asupra deficitului ar fi fost de 97 de miliarde de lei, atât ar costa ca statul să pună în aplicare legile.

Ministrul Finanţelor a spus că economia făcută la buget este de 87 de miliarde de lei.

Adrian Câciu a anunţat că, din perspectiva salarizării unitare, se va proroga legea 153 privind salariile din sistemul public, cu două excepţii, în sectoarele educaţie şi sănătate, unde salariile vor creşte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.