DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Mitropolitul Teofan: 'Arhiepiscopul Pimen și Sf. Ioan cel Nou – izvoare de mângâiere ale sucevenilor'

mitropolitul teofan

Mitropolitul Teofan a vorbit marți la hramul Sfântului Ioan cel Nou, Ocrotitorul Sucevei, despre nevoia imensă a omului de mângâiere, mai ales în vremuri de încercare.

Averea, puterea și plăcerea

Ierarhul a spus că oamenii caută mângâiere, în general, în avere, în putere și în plăcere. El nu a condamnat aceste resurse, ci a spus că „dacă sunt asumate cu responsabilitate și în duh creștin pot constitui o anumită sursă de mângâiere”, potrivit basilica.ro.

Citește și: Decizie CRUCIALĂ la Curtea Constituțională: război total între PSD și PNL, pe data alegerilor locale

„Puterea și averea dobândite cinstit pot constitui platformă de bucurie, iar plăcerea vieții trăită decent și în duh creștin, în mod special în sânul familiei aduce, de asemenea, o anumită, și chiar puternică, mângâiere în viața omului cuprins de întristare”.

„Dar, esențial: izvorul de mângâiere adevărat îl găsim în Dumnezeu – în primul rând, în sfinții Săi și în oamenii autentici pe care Dumnezeu îi lasă printre noi chiar și în vremuri neautentice precum sunt cele pe care le trăim”.

IPS Teofan a făcut trimitere în acest sens la primele cinci versete din Epistola II Corinteni unde Sfântul Apostol Pavel folosește de zece ori cuvântul „mângâiere” (sau derivate).

Mai departe, părintele mitropolit a subliniat că Sfântul Ioan cel Nou le-a fost izvor de mângâiere sucevenilor, timp de peste 600 de ani, chiar și în momente foarte grele.

„Dar mângâierea, iubiți credincioși, care vine de la Dumnezeu și trece prin sfinții Săi, se răspândește în cele din urmă și prin mulți oameni dintre noi, oameni care în discreția vieții lor stau drept în fața lui Dumnezeu, nu-și pleacă genunchii în fața dumnezeilor acestei lumi, oameni din sihăstrii sau oameni din viața de familie care prin smerenie unii, și prin jertfa nașterii de prunci alții, devin izvor de mângâiere pentru lume”.

Smerenia, răbdarea și tradiția Bisericii

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 67: Să ne trezim dracului la realitate! Nu mai vin banii!

În această categorie de „oameni autentici”, ierarhul l-a inclus și pe Părintele Arhiepiscop Pimen, trecut la cele veșnice în 20 mai.

„În cei 30 de ani cât a păstorit aici sau în ceilalți ani în care a lucrat în via Domnului în această parte de țară, izvor de mângâiere luat de la Dumnezeu și de la sfinți a răspândit prin viața, prin exemplul, prin rugăciunea sa în jur”, a spus mitropolitul menționând convingerea mai multor monahi din zonă că „Înaltpreasfințitul a primit loc în ceata drepților lui Dumnezeu”.

Ca dominante ale vieții Părintelui Arhiepiscop Pimen, Mitropolitul Teofan a subliniat: „smerenia, răbdarea și tradiția Bisericii” – „trei izvoare inepuizabile de mângâiere”.

La final, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși ca în vremurile nu tocmai ușoare de astăzi să se roage lui Dumnezeu și Sfântului Ioan cel Nou să le fie izvor de mângâiere. Totodată a adăugat: „Să adresăm gând către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen ca să ne fie izvor de mângâiere în valea vieții în care noi încă am rămas”.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit împreună cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. În această perioadă, părintele mitropolit este și Locțiitorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După Sfânta Liturghie, PS Damaschin s-a adresat credincioșilor vorbind despre ocrotirea Sfântului Ioan cel Nou și precizând că sărbătoarea de marți, 02 iunie 2020, a fost în condițiile actuale „o zi de hram, așa, mai de familie”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.