Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Momente neașteptate la televiziune de stat din Rusia: Un analist militar critică dur situația de pe frontul din Ucraina

O caracteristică a conflictului în curs de desfășurare a fost fluxul aparent neîntrerupt de imagini de la televiziunea de stat rusă, în care gazdele și analiștii se angajează în ceea ce a fost încadrat ca fiind propagandă pro-Moscova galopantă. Cu toate acestea, a apărut acum un clip dintr-o emisiune recentă, în care analistul de apărare Mihail Khodaryonok oferă o evaluare extraordinară și extrem de critică a războiului, potrivit traducerii realizate de Francis Scarr de la BBC.

Sosirea ajutorului european înseamnă că „un milion de soldați ucraineni înarmați va deveni o realitate a viitorului foarte apropiat”.

„Trebuie să ținem cont de acest lucru în calculele noastre operaționale și strategice, situația în această privință se va înrăutăți sincer.”

El spune că nivelul de profesionalism al unei armate este determinat de nivelul de pregătire și de „moralul și disponibilitatea acesteia de a vărsa sânge pentru patrie”.

Khodaryonok spune că ideea că soldații sub contract sunt profesioniști este „înrădăcinată” în mintea politologilor ruși, dar realitatea este diferită.

„Departe de asta! Departe de asta!”, spune el.

„Dar dorința de a-și proteja patria, în sensul în care există în Ucraina, chiar există acolo, ei intenționează să lupte până la ultimul om.”

El citează „clasicii marxism-leninismului”, spunând că „în această privință nu au fost proști”.

„În cele din urmă, victoria pe câmpul de luptă este determinată de un nivel ridicat al moralului personalului, care varsă sânge pentru ideile pentru care este pregătit să lupte.”

În ceea ce privește NATO, și cu referire la posibila intrare a Suediei și Finlandei în alianță, el subliniază importanța menținerii „unui simț al realismului politico-militar”.

„Dacă îl depășești, atunci mai devreme sau mai târziu realitatea istoriei te va lovi atât de tare încât vei regreta”, spune el.

„Nu vă angajați în jocuri de sabie cu rachete în direcția Finlandei. De fapt, pare destul de amuzant. La urma urmei, principala deficiență a poziției noastre politico-militare este că, într-un fel, ne aflăm într-o izolare geopolitică totală și că, oricât de mult am urî să recunoaștem acest lucru, practic întreaga lume este împotriva noastră.”

Scarr spune că discuția continuă încă câteva minute după clipul postat, timp în care contestă sugestia făcută de prezentator că este doar Occidentul împotriva Rusiei, spunând că sprijinul Indiei și Chinei pentru această țară „nu este atât de necondiționat”.

Încă o dată, comentarii atât de sincere și de tăioase cu privire la strategia și perspectivele Rusiei în conflict sunt aproape nemaiauzite la televiziunea de stat și este imposibil să se evalueze cu exactitate impactul remarcilor sale asupra unui public neobișnuit cu o astfel de franchețe.

De asemenea, va fi interesant de observat dacă Khodaryonok va fi invitat din nou la astfel de emisiuni în viitorul apropiat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.