Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Mugur Isărescu, despre datoria publică: 'O datorie publică mai mică este în avantajul țării. Ar trebui să rămână sub 60% din PIB'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isarescu

Datoria publică a României, care tocmai a ajuns la 50% din PIB, ar trebui să rămână sub 60% din PIB, poate chiar 55% din PIB, iar într-un timp rezonabil deficitul bugetar ar trebui să scadă sub 3% din PIB, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, după ședința CA al BNR, potrivit Mediafax.

Isărescu spune că majorarea deficitului bugetar nu este o excepție, ci mai degrabă regula în Uniunea Europeană, iar o creștere până la 60% din PIB nu ar trebui să pună probleme majore.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - BNR CRITICĂ încetinirea ritmului vaccinării și anunță că INFLAȚIA e instabilă din cauza pandemiei

Pentru reducerea datoriei și a deficitului, este nevoie de reformă, de creșterea veniturilor bugetare, de o disciplină a cheltuielilor, precum și de evitarea tuturor excepțiilor la încasările bugetare, a spus guvernatorul, subliniind că aceste măsuri sunt apanajul Guvernului.

În context, Isărescu s-a pronunțat și asupra posibilității apariției unei crize economice majore, așa cum a prezis economistul Nouriel Roubini. „Spre să nu aibă dreptate”, a comentat guvernatorul, care a admis că perioada dobânzilor reduse se apropie de sfârșit, iar tendințele sunt de revenire la normalitate. „Depinde de presiunile inflaționiste”, a precizat Isărescu, care a vorbit și de un control mai serios al lichidităților de pe piața monetară, precum și de presiunile inflaționiste legate de evoluția unor prețuri administrate, cum sunt cele ale gazelor.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.