Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| O nouă navă de colectare a deşeurilor de plastic din mare, mobilizată în Bali

Publika tv
Insula Bali

SeaCleaners, un ONG fondat de navigatorul Yvan Bourgnon, a demarat săptămâna aceasta în Bali o campanie împotriva poluării cu plastic a mărilor, cu ajutorul Mobula 8, o nouă navă de colectare a deşeurilor de plastic din mare, informează AFP.

Navigatorul franco-elveţian susţine că a descoperit amploarea poluării cu plastic a mărilor în timp ce trecea prin largul insulei turistice indoneziene în timpul unui tur al lumii în 2014, potrivit Agerpres.

"Când m-am întors în Europa, am decis să înfiinţez ONG-ul SeaCleaners", a explicat el într-un interviu acordat marţi AFP. "Scopul a fost de a pune la dispoziţie acest tip de ambarcaţiune pentru colectarea plasticului aflat în mare", a precizat navigatorul.

"Mobula 8 este o ambarcaţiune special concepută care poate colecta până la 1.000 de tone de plastic pe an", a adăugat acesta.

Acesta este primul model de Mobula, o ambarcaţiune construită de Efinor la Paimpol (o comună în departamentul francez Côtes-d'Armor), care va fi utilizat pe plan internaţional.

Ambarcaţiunea, cu dimensiunile de 9 pe 4 metri, este echipată cu un instrument de aspirare pentru a atrage deşeurile de plastic, microplasticele dar şi anumiţi poluanţi lichizi.

În Bali, ambarcaţiunea va opera în principal în estuare, râuri, porturi şi în zonele de mangrove, pentru a colecta deşeurile din plastic înainte ca acestea să ajungă în largul mării.

Peste 80% din poluarea cu plastic a mărilor provine de pe uscat, prin intermediul râurilor, iar fenomenul este deosebit de îngrijorător în Asia de Sud-Est, din cauza lipsei unei colectări şi a unei tratări adecvate a deşeurilor.

Asociaţia balineză de colectare a deşeurilor Sungai Watch estimează că aproximativ 33 000 de tone de plastic trec prin râurile din Bali în fiecare an, adică 90 de tone pe zi.

Organizaţia SeaCleaners intenţionează să desfăşoare mai multe astfel de ambarcaţiuni în Indonezia şi în alte ţări asiatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.