Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Șomajul a crescut în prima lună a cabinetului Nicolae Ciucă

Agerpres
someri somaj

Rata şomajului în luna decembrie 2021 în formă ajustată sezonier a fost de 5,4%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât cea înregistrată în luna noiembrie, potrivit informaţiilor provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, numărul şomerilor în vârstă de 15-74 de ani estimat pentru luna decembrie este de 443.000 de persoane, în creştere cu 11.000 de persoane faţă de numărul de şomeri din luna precedentă, dar în scădere faţă de luna decembrie a anului 2020, când au fost înregistraţi 528.000 de şomeri, relevă datele publicate de INS.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi în decembrie 2021, de 5,6% a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (5,1%).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna decembrie 2021 (4,6% în cazul bărbaţilor şi 4,0% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna decembrie.

Datele privind şomajul pe noiembrie şi decembrie pentru tinerii între 15-24 de ani nu sunt disponibile în documentul INS, iar în ultima lună de raportare, septembrie 2021, acest segment înregistra un şomaj de 20,3%.

INS menţionează că, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării, care reprezintă sursa primară a datelor din acest comunicat, a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificări au generat un impact sesizabil asupra estimaţiilor, făcând neviabilă comparaţia directă cu datele referitoare la perioadele anterioare. În consecinţă, pentru a facilita interpretarea rezultatelor, datele din acest comunicat, referitoare la lunile până la decembrie 2020 inclusiv au fost recalculate astfel încât să reflecte definiţiile în vigoare începând cu anul 2021, iar datele pentru întreaga serie sunt acum comparabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.