Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Papa zboară la Lisabona pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului: Sunt aşteptaţi un milion de tineri

ANSA
Papa Francisc

Papa zboară la Lisabona pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului: Sunt aşteptaţi un milion de tineri

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, zboară miercuri la Lisabona, unde un milion de tineri pelerini de pe toate continentele sunt aşteptaţi să ia parte la Ziua Mondială a Tineretului, un eveniment major în cadrul unei Biserici Catolice aflate în plin proces de reflecţie asupra viitorului său, relatează AFP, informează Agerpres.

Cu 11 discursuri şi aproximativ 20 de întâlniri, programul acestei a 42-a călătorii pe care papa o efectuează în străinătate promite a fi unul încărcat pentru iezuitul argentinian, la două luni după o importantă operaţie abdominală.

Războiul în Ucraina, ecologie, justiţie socială: Jorge Bergoglio, al cărui stil direct şi spontan se bucură de o mare popularitate în rândul tinerilor, ar urma să abordeze teme de care această generaţie se simte apropiată, într-un moment în care Biserica Catolică se confruntă cu provocarea secularizării în Europa.

Avionul papei, care urmează să decoleze de la Roma dimineaţa devreme, este aşteptat la ora locală 10:00 (9:00 GMT) pe aeroportul militar din Lisabona. El va fi întâmpinat de preşedintele conservator portughez Marcelo Rebelo de Sousa, cu care se va întâlni apoi la Palatul Belém.

În total, organizatorii se aşteaptă la un milion de pelerini din peste 200 de ţări în această săptămână de evenimente festive, culturale şi spirituale care s-a deschis marţi cu o slujbă oficiată în vârful unei coline, cu vedere către centrul oraşului şi estuarul Tajo.

În ultimele zile, capitala portugheză a fost invadată de grupuri de pelerini purtând steaguri din întreaga lume, în timp ce bannere şi afişe cu logo-ul în culorile galben, verde şi roşu al evenimentului împodobesc străzile.

Aproximativ 16.000 de membri ai poliţiei şi serviciilor medicale sunt desfăşuraţi cu această ocazie, iar mai multe drumuri şi staţii de metrou vor fi închise, o provocare pentru acest oraş cu 550.000 de locuitori care primeşte deja numeroşi turişti în această perioadă de vară.

Cu mai puţin de două luni înainte de deschiderea unei adunări mondiale la Roma, menită să constituie un moment de reflecţie asupra viitorului Bisericii, acest eveniment acţionează şi ca un barometru asupra poziţiei tinerilor catolici faţă de persoanele LGBT+, căsătoria preoţilor sau locul femeilor. Subiecte asupra cărora Francisc a conturat treptat reforme în cei 10 ani de pontificat.

- Discurs în faţa autorităţilor -

Înainte de prima întâlnire cu tinerii de joi, ziua de miercuri va fi dedicată autorităţilor şi clerului ţării, unde 80% din cei 10 milioane de locuitori se definesc drept catolici.

Papa Francisc va rosti primul său discurs, la prânz, în faţa autorităţilor şi a corpului diplomatic, la Centrul Cultural Belém, apoi va susţine o cuvântare, la sfârşitul după-amiezii, înaintea clericilor portughezi, la mănăstirea Jerónimos, o clădire faimoasă din secolul al XVI-lea, situată pe malul fluviului Tajo.

Al patrulea papă care vizitează Portugalia, unde a mai călătorit anterior, în 2017, Francisc ar putea profita de ocazie pentru a aborda problema delicată a pedocriminalităţii în Biserică, la şase luni după publicarea unui raport şocant de către o comisie de experţi independenţi.

Documentul, făcut public în februarie la solicitarea Conferinţei episcopale portugheze, a relevat existenţa a 4.815 victime minore ale violenţelor sexuale în context religios, începând din 1950, fapte ascunse în mod "sistemic" de ierarhia Bisericii.

Potrivit Conferinţei episcopale portugheze şi a responsabilului Comitetului local de organizare a Zilei Mondiale a Tineretului, papa ar urma să se întâlnească în privat cu victime ale faptelor de agresiune sexuală asupra minorilor, întrevedere care nu figurează însă în acest stadiu în programul oficial al călătoriei apostolice.

Sâmbătă, papa va efectua o vizită la sanctuarul din Fatima (centru), înainte de a reveni la Lisabona pentru a participa la o mare eveniment de comemorare şi de a prezida slujba finală, a doua zi.

Programat iniţial pentru august 2022, dar amânat din cauza pandemiei, acest eveniment creat în 1986 de papa Ioan Paul al II-lea, care constituie cea mai mare adunare catolică din lume, include numeroase întâlniri (concerte, momente de rugăciune, conferinţe, dezbateri şi altele).

După Rio de Janeiro (Brazilia, 2013), Cracovia (Polonia, 2016) şi Panama (2019), aceasta este cea de-a patra Zi Mondială a Tineretului pentru papa Francisc, a cărui stare de sănătate pare din ce în ce mai fragilă. Internat de trei ori începând din 2021, papa se deplasează în prezent în scaun cu rotile sau merge ajutat de un baston.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.