Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video - Pensionarii greci au ieşit în stradă: 'Pensia mea se evaporă în primele 5 zile ale lunii!'

Facebook
protest-grecia

Pensionarii au ieşit miercuri în stradă la Atena pentru a cere majorarea pensiilor, în faţa creşterii accelerate a preţurilor, relatează AFP, scrie Agerpres.

"Cu creşterile de preţuri, pensia mea se evaporă în primele cinci zile ale lunii!", s-a plâns pentru AFP Georgia Farmakidi, preşedinta sindicatului pensionarilor de pe insula Rodos.

"În locuinţa noastră nu se va da drumul la încălzire anul acesta", a adăugat septuagenara, venită din insula din sudul Mării Egee pentru a participa la marşul din capitala elenă, organizat la apelul sindicatelor pensionarilor.

Circa 1300 de pensionari au luat parte la protestul de la Atena, potrivit poliţiei.

În faţa parlamentului, în plin centrul oraşului, aceştia au afişat banderole cerând "reducerea preţurilor la produsele esenţiale" şi "măsuri de protecţie a sănătăţii".

În Grecia, salariile şi pensiile au suferit scăderi drastice în timpul crizei financiare din deceniul trecut şi pe fondul austerităţii stricte impuse de creanţieri (UE şi FMI).

"Cu 640 de euro pensie (lunară) brută, cum să faci faţă preţurilor crescute la energie şi inflaţiei?", s-a revoltat Alexandros Solomos, de 75 de ani, fost angajat într-o uzină. "Suntem la limita sărăciei şi foametei, împreună cu soţia mea care nu are alte venituri. Ne-au redus pensiile, dar cei care ne guvernează au destui bani să trăiască bine", a adăugat acesta, referindu-se atât la conservatorii aflaţi la putere, cât şi la predecesorii lor de stânga.

"Suntem nevoiţi să reducem numărul de alimente pe care le cumpărăm la supermarket", s-a plâns şi Fotini, de 73 de ani, un alt protestatar.

În acest an, statul grec a cheltuit în total 9 miliarde de euro pentru a combate crizele energetică (4,7 miliarde de euro) şi sanitară legată de pandemia de COVID-19(4,3 miliarde de euro), a afirmat ministrul finanţelor, Christos Staikouras, la prezentarea proiectului de buget pe 2023.

În Grecia, inflaţia a trecut de 10% începând din aprilie, ajungând la 12,1% în iunie, înainte de a înregistra o uşoară scădere, iar creşterile de preţuri, în special la energie, afectează o populaţie deja greu pusă la încercare de anii de criză, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.