Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Peste 200 de absolvenți de medicină din Cluj-Napoca și Iași au protestat față de amânarea examenului de rezidențiat

romania tv
examen rezidentiat

Peste 150 de absolvenți ai UMF Cluj-Napoca au protestat, miercuri, față de amânarea examenului de rezidențiat, cerând autorităților să stabilească o dată clară pentru concurs. Și la Iași au ieșit în stradă circa 50 de absolvenți ai UMF Grigore T. Popa, anunță MEDIAFAX.

În Cluj-Napoca, participanții la protest s-au adunat, miercuri, pe Bulevardul Eroilor, având măști chirugicale pe braț și pe față, dar și pancarte cu mesaje precum „Cerem 8 decembrie o certitudine", „Am dorit puțin respect în acest sistem defect, noi am vrea să fie bine, dar politica ne ține", „Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm", „Nu mai vrem să fim șomeri". Unul dintre mediciniști a venit cu băiețelul în cărucior, pe care a lipit mesajul „Tata vrea să fie rezident".

Protestarii au scandat „Vrem respect", „Mamă nu uita să pui bani luna asta", „Vrem să lucrăm în țară nu peste hotare", „Vrem să profesăm, nu vrem să plecăm".

Mihai Oprea, unul dintre organizatorii acțiunii, a declarat că solicită factorilor de decizie, politicienilor, să găsească o soluție astfel încât mediciniștii să nu depindă de semnătura unei persoane pentru susținerea rezidențiatului.

„Se știa că trebuie acest examen de multă vreme și avem nevoie să se stabilească o dată clară pentru susținerea rezidențiatului. Este dificil să încercăm să ne concentrăm în situații de genul acesta, în loc să folosim timpul pentru a studia și pentru a ne pregăti. Este anormal și chiar umilitor pentru noi să fim amânați la nesfârșit și să nu putem să ajungem să profesăm meseria pentru care ne pregătim de șase ani de zile", a spus Oprea.

Citește și: Cutremur în USR! Se cere demisia lui Dan Barna! Mesaje din interior

Potrivit acestuia, mulți absolvenți ai UMF se gândesc să plece în altă țară unde ar putea să profeseze.

„Ne dorim, cei care suntem aici, să avem posibilitatea să muncim în această țară", a mai spus Oprea.

La Iași, circa 50 de mediciniști au ieșit în Piața Unirii. Aceștia au fost îmbrăcați în halate albe și au purtat măști chirurgicale pe care scria #rezi.

„Am venit pentru că trebuia să dăm rezidențiatul pe data de 17 noiembrie și a fost mutat pe 8 decembrie și încă nu știm sigur dacă îl vom da și pentru că numărul de locuri care ne-a fost acordat anul ăsta este mult mai mic decât cel de anul trecut. Nu avem o siguranță că o să intrăm în câmpul muncii din ianuarie, că o să avem un loc de muncă stabil, că o să avem unde lucra, nu știm nimic", a spus Ioana, o absolventă a UMF Iași.

„Mă gândesc să plec din țară, pentru că după sase ani în care părinții mei au investit în educația mea, nu îmi permit să stau un an, așa că dacă nu se rezolvă situația asta, iau în calcul să plec", a explicat Dragoș, un alt absolvent.

Sorina Pintea, ministru al Sănătății în Guvernul Dăncilă, căzut în urma moțiunii de cenzură, a anunţat, săptămâna trecută, că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educației nu există un ministru care să semneze cele șapte ordine necesare organizării probei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.