Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Peste 750 de morminte neidentificate, descoperite lângă o școală abandonată din Canada

The Rational National
Canada morminte neidentificate

Mai mult de 750 de morminte neidentificate au fost descoperite în timpul săpăturilor din situl unui fost pensionat autohton din provincia Saskatchewan, în vestul Canadei, a anunţat joi şeful comunităţii indigene Cowessess, potrivit AFP.

"Am început săpăturile prin georadar pe 2 iunie 2021 şi ieri am găsit 751 de morminte nemarcate", a anunţat şeful Cadmus Delorme într-o conferinţă de presă, după această nouă descoperire din Marieval, a doua în mai puţin de o lună în vestul ţării, informează News.ro.

"Nu este o groapă comună, sunt morminte neidentificate", a adăugat el, precizând că "unele au putut fi identificate în trecut dar "reprezentanţii Bisericii Catolice au îndepărtat pietrele", un gest criminal în Canada potrivit lui Delorme.

Săpăturile în jurul acestei foste şcoli din Marieval au început la sfârşitul lui mai, dar descoperirea rămăşiţelor a 215 elevi îngropaţi în situl unui fost pensionat autohton, cel de la Kamloops, în Columbia Britanică, cea mai vestică provincie din Canada.

Citește și: Descoperire macabră în Canada - Sute de morminte neidentificate, lângă o fostă şcoală rezidenţială pentru copii indigeni

Şeful Federaţiei Naţiunilor Indigene Suverane din Saskatchewan, Bobby Cameron, a denunţat "o crimă contra umanităţii, o agresiune contre primelor naţiuni".

"Singura crimă pe care am comis-o vreodată a fost să ne naştem indigeni", a afirmat într-o conferinţă de presă, solicitând Guvernului şi Bisericii să coopereze.

"Vom găsi alte corpuri şi nu ne vom opri până când nu vom găsi toţi copiii", a precizat el.

În jur de 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi au fost înscrişi cu forţa în anii 1990 în 139 din aceste pensionate în ţară, unde au fost despărţiţi de familiile, limba şi cultura lor.

Mulţi dintre ei au fost maltrataţi, supuşi la abuzuri sexuale şi mai mult de 4.000 au murit în aceste şcoli, potrivit unei comisii de anchetă, care a concluzionat un adevărat "genocid cultural" comis de Canada.

Canada va trebui "să-şi înveţe lecţiile trecutului său" despre primii indigeni, victime ale "discriminării şi nedreptăţilor sistemice", a reacţionat joi premierul Justin Trudeau, după descoperirea a 751 de morminte neidentificate în apropiere de un pensionat pentru indigeni, conform AFP.

Localizarea acestor morminte în Marieval din provincia Saskatchewan, la mai puţin de o lună după descoperirea rămăşiţelor a 215 copii în apropiere de un pensionat din Kamloops în Columbia Britanică vecină, "face parte dintr-o tragedie mai mare", a estimat Trudeau în comunicat.

Aceste drame amintesc cu "ruşine de rasism, discriminare şi nedreptatea sistemică cu care naţiunile autohtone au fost - şi sunt încă - confruntate în această ţară", a declarat prim-ministrul, care a făcut din reconcilierea cu popoarele autohtone una dintre principalele priorităţi ale guvernului său.

"Împreună, trebuie să recunoaştem acest adevăr, să ne învăţăm lecţiile trecutului şi să continuăm pe drumul comun al reconcilierii. Astfel ne vom putea clădi un viitor mai bun", a adăugat el, împărtăşind "imensa sa tristeţe" comunităţilor în cauză.

"Canada este responsabilă de durerea şi trauma pe care le resimţiţi", a continuat Trudeau, care a promis din nou un "ajutor financiar şi material comunităţilor indigene pentru a face lumină în aceste teribile nedreptăţi".

"Dacă nu-i vom putea aduce înapoi pe cei pe care i-am pierdut, putem afla adevărul despre suferinţele lor şi o vom face", a promis Trudeau.

Aceste descoperiri reaprind trauma trăită de aproape 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi, rupţi de familiile, limba şi cultura lor şi înscrişi cu forţa în anii 1990 în 139 de pensionate din ţară. Mulţi dintre ei au fost maltrataţi, supuşi la abuzuri sexuale şi mai mult de 4.000 au murit în aceste şcoli, potrivit unei comisii de anchetă, care a concluzionat un adevărat "genocid cultural" din partea Canadei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.