Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Peste o sută de incendii criminale devastează nordul Spaniei

pompier-incendiu

Peste o sută de incendii de origine criminală, potrivit autorităţilor spaniole, devastau vineri nordul acestei ţări, în timp ce un alt focar important, declanşat în urmă cu mai mult de o săptămână, a fost stabilizat în est, în apropiere de Valencia, informează AFP.

În total, 119 incendii erau active vineri după-amiază în regiunea Asturia şi în cea învecinată Cantabria, conform autorităţilor din aceste două comunităţi autonome situate în nordul extrem al Spaniei, pe coastele Oceanului Atlantic. Dintre ele, 91 au fost identificate în Asturia, potrivit Agerpres.

Un număr maxim de 160 de incendii simultane a fost înregistrat în cele două regiuni muntoase, renumite pentru pădurile lor de foioase, au anunţat autorităţile spaniole, care consideră că aceste focare de incendiu sunt de origine criminală.

"Ne confruntăm cu adevăraţi terorişti, care periclitează vieţi, sate şi oraşe", a scris pe Twitter preşedintele regiunii Asturia, Adrian Barbon. "Cei care au acţionat în această manieră nu merită un alt nume", a adăugat el în faţa reprezentanţilor presei.

Din cauza multiplelor incendii de pădure, stimulate de vânturi violente, mai multe sute de persoane au trebuit să fie evacuate şi numeroase drumuri au fost închise, au precizat autorităţile spaniole.

Oraşul costier Valdes, din Asturia, acoperit de cenuşa provenită din incendii, a fost izolat de restul lumii, în timp ce capitala aceleiaşi provincii, Oviedo, este ameninţat de flăcări care au ajuns până la marginile sale, în urma unui incendiu care a izbucnit pe muntele Naranco.

Aflat într-o vizită în China, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat pe Twitter că a discutat cu Adrian Barbon şi şi-a exprimat "întreaga (sa) solidaritate cu familiile afectate".

În schimb, la Castellon, în regiunea Valencia din estul Spaniei, unde un important incendiu de vegetaţie continuă să ardă din 23 martie, pompierii au reuşit vineri să stabilizeze focarul, a anunţat serviciul regional de urgenţă.

Acel focar, considerat primul mare incendiu de pădure izbucnit în 2023 în Spania, a devastat în total 4.700 de hectare de teren şi a cauzat evacuarea a 1.300 de persoane.

În Spania, confruntată cu secetă îndelungată după trei ani de precipitaţii sub mediile multianuale, autorităţile afirmă că sezonul incendiilor, până acum limitat la perioada verii, se desfăşoară deja din primăvară şi până în toamnă, fiind o consecinţă a schimbărilor climatice.

În 2022, un an negru prin prisma incendiilor de pădure din Europa, Spania a fost ţara cea mai afectată de pe continent, înregistrând aproape 500 de incendii care au devastat peste 300.000 de hectare, potrivit Sistemului European de Informare despre Incendii de Pădure (EFFIS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.