Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO PF Daniel: 'Românii au puține 'locuri ale memoriei', legate de trecutul istoric, în general, faţă de alte popoare europene'

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat sâmbătă o slujbă de Te Deum la Catedrala din Alba Iulia cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Evenimentul a debutat cu dezvelirea unei plăci aniversare așezată pe peretele de vest al turnului-clopotniță, cu prilejul Centenarului Încoronării. Placa a fost binecuvântată de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei.

Citește și: VIDEO Patriarhul Daniel, la Centenarul Încoronării: 'Memoria colectivă, după cum se știe, e scurtă, mai ales atunci când un popor traversează traume colective'

La rugăciunile de mulțumire au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și Principele Consort Radu al României. Alături de Părintele Patriarh au fost prezenți mai mulți ierarhi, între care Mitropoliții Laurențiu al Ardealului și Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt în care a subliniat faptul că Încoronarea Regală de la Alba Iulia a fost consfinţirea Marii Uniri a poporului român.

„Este un prilej de a rememora rolul crucial al acestui oraș-simbol la naşterea, cultivarea şi transmiterea conştiinţei unităţii şi identităţii naţionale a poporului român, misiune consfințită prin înfăptuirea aici a primei uniri a celor trei ţări române sub domnitorul Mihai Viteazul, în anul 1600, şi a Marii Uniri a Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918”, a spus Patriarhul.

Preafericirea Sa a subliniat în mesaj că „memoria colectivă este scurtă, mai ales atunci când un popor traversează traume colective: războaie, regimuri opresive totalitare, perioade critice, așa cum a fost perioada comunistă, care a manipulat conștiințe prin propaganda ateistă agresivă, încercând demolarea credinţei şi ștergerea adevărului istoric al contribuției regilor României la împlinirea idealului libertăţii şi unităţii poporului român”.

„Românii au puține «locuri ale memoriei», legate de trecutul istoric, în general, faţă de alte popoare europene. Alba Iulia este unul dintre aceste locuri!”, a adăugat Patriarhul României.

„Un reper vizibil, tangibil, care are menirea să păstreze vie, în memoria noastră şi a urmașilor noştri, preţuirea şi recunoştinţa faţă de sacrificiul înaintașilor care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor de libertate şi unitate ale poporului român”.

A urmat mesajul Primului ministru Nicolae Ciucă, transmis de un delegat al premierului.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea unor artificii de zi în culorile tricolorului, deasupra clopotniței de la Catedrala Reîntregirii.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.