Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Premierul Cîţu anunţă un deficit enorm, de peste 8%: 'Cei de la Comisia Europeană nu sunt fericiţi'

captura Facebook
Florin Citu

Premierul Cîţu a anunţat că deficitul bugetar va fi de 8,2% în sistem ESA, care este sistemul folosit de Comisia Europeană, şi de 7,16% în sistem cash. Potrivit lui Cîţu, abia în 2024 se va reveni la ţinta de deficit de 3%, prevăzută în Tratatul de la Maastricht.

Vreau să vă dau câteva repede. Creşterea economică este estimată la 4,3%, cu un PIB nominal în jur de 1116 miliarde lei. Acest PIB este cam la fel cu cel de anul trecut şi similar cu cel din 2019. Deci trei ani la rând în care PIB-ul a fost aproape constant. În acest interval, cheltuielile au crescut foarte mult. Deficitul bugetar pe care îl estimăm este în jur de 7,16%, încă îl calculăm exact. Acest deficit duce la un deficit ESA, după care evaluează Comisia Europeană, agenţiile de rating şi partenerii internaţionali, de aproape 8,2% din PIB. Anul trecut am avut un deficit ESA de 9,1%. Ajustarea este mai mică de un procent. Să ştiţi că cei de la Comisie nu sunt fericiţi cu această ajustare şi va trebui să-i convingem că suntem credibili şi de aceea venim şi cu estimări pentru 2022. Revenirea la 3% pe cash  şi pe ESA se va face în 2024. Pentru 2022 estimăm un deficit de 5,84% pe cash şi 6,36% pe ESA, 4,27% pe cash în 2023 şi 4,68% pe ESA. În 2024, 2,89% din PIB pe cash şi 2,9% pe ESA. Este un program pe patru ani de a stabiliza finanţele publice. Veniturile vor avea anul acesta o creştere de 13% faţă de anul trecut. Sunt o mare parte din veniturile pe care le-am amânat anul trecut, ca facilităţi fiscale", a declarat Cîţu.

Sistemul cash presupune luarea în considerare a plăţilor făcute efectiv, adică a banilor ce ies din visterie. Sistemul ESA cuprinde şi plăţile angajate, chiar dacă banii efectiv sunt daţi la un alt termen, în alt exerciţiu bugetar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.