Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Protest de amploare în San Salvador: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva guvernului Bukele

captură YouTube
san salvador protest

Mii de persoane au ieşit duminică în stradă la San Salvador pentru a protesta împotriva preşedintelui Nayib Bukele, pe fondul îngrijorărilor că el îşi concentrează constant puterea şi după ce şi-a schimbat profilul pe Twitter autointitulându-se "Împărat al El Salvador", relatează luni Reuters.

Mass-media locale estimează că cel puţin 4.000 de persoane au mărşăluit în capitală. Protestatarii purtau pancarde cu mesaje denunţând înlocuirea de către Bukele a judecătorilor Curţii Supreme, posibilitatea pentru preşedinte de a candida pentru un al doilea mandat consecutiv şi adoptarea monedei virtuale bitcoin ca mijloc legal de plată, potrivit Agerpres.

Aparenta glumă a lui Bukele cu profilul său de Twitter survine după o actualizare, luna trecută, a profilului său, când a adoptat apelativul de "Dictator al El Salvador".

Duminică, protestatarii au scandat sloganuri precum "Ce vrea El Salvador? Să scape de dictator!", în apropierea principalei pieţe a capitalei, în timp ce unii au dat foc unei efigii ce semăna cu preşedintele în vârstă de 40 de ani.

Acesta a fost al doilea cel mai mare protest în puţin peste o lună, după marşurile din septembrie denunţând bitcoin care a devenit a doua monedă legală de tranzacţie alături de dolarul SUA.

În mai, Congresul dominat pentru prima dată de partidul Idei Noi al lui Bukele a votat pentru concedierea judecătorilor comisiei constituţionale a Curţii Supreme, printre cei mai vechi jurişti din ţară, precum şi a procurorului general de atunci. Cei care i-au înlocuit, consideraţi apropiaţi ai lui Bukele, au fost votaţi rapid, ceea ce a provocat critici dure din partea Statelor Unite, precum şi a principalelor grupuri pentru drept internaţional.

Administraţia lui Bukele a intrat apoi sub focul criticilor Statelor Unite, după ce judecătorii Curţii Supreme au decis că preşedintele ar putea candida pentru un al doilea mandat consecutiv, ceea ce Washingtonul consideră că este neconstituţional.

"Ne pierdem toate drepturile pentru că astăzi ei nu respectă legile. Se face doar ceea ce vrea Nayib", a spus Rosa Granados, membră a sindicatului care a participat la proteste. "Dacă ridică mâna, toţi deputaţii aprobă şi nu există nicio lege şi niciun proces legal care să fie respectat", a adăugat ea.

Bukele, un utilizator adesea provocator de social media, a respins protestele pe Twitter ca fiind un "eşec".

"Marşul este un eşec şi ei ştiu asta (...). Nimeni nu-i mai crede", a scris el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.