Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO/ Protest uriaș la Berlin - Sute de mii de oameni împotriva extremei drepte

Reuters
Protest Berlin

Cel puţin 150.000 de persoane, conform poliţiei, au manifestat sâmbătă în centrul Berlinului împotriva extremei drepte, formând un lanţ uman în faţa clădirii Reichstagului şi scandând sloganuri antifasciste, iar alte peste două sute de adunări paşnice erau prevăzute în întreaga ţară, relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

"Suntem 300.000 de oameni la Berlin şi zeci de mii pe străzile din toată Germania şi transmitem live. Sunteţi nebuni!", au transmis, la rândul lor, organizatorii pe reţeaua de socializare X.

Piaţa din faţa Reichstagului, situată în inima cartierului unde se află instituţiile puterii, a fost plină de oameni. Numeroase persoane care nu au mai avut loc au fost redirecţionate spre zone din apropiere.

Această acţiune împotriva urii şi intoleranţei este susţinută de o alianţă numită 'Hand in Hand' ('Mână cu mână'), formată din aproape 1.800 de organizaţii.

"Toţi împreună împotriva fascismului!", a scandat mulţimea, al cărei protest a putut fi urmărit în direct pe YouTube.

"Din inimă în loc de ură", "Rasismul nu este o alternativă", "Liberté, égalité, Fuck AfD", cu referire la partidul anti-migranţi şi anti-sistem Alternativa pentru Germania, se putea citi pe pancartele colorate ale demonstranţilor.

Adunarea, mai mare decât se aştepta, s-a dispersat la începutul serii.

Cele 200 de manifestaţii planificate în ţară, precum şi sutele de proteste care au avut loc de câteva săptămâni sunt o dovadă a şocului provocat de dezvăluirea la 10 ianuarie de către media germană de investigaţie Correctiv a unei întâlniri a extremiştilor la Potsdam, lângă Berlin, unde, în noiembrie, a fost discutat un plan de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină.

***ORA 15:33 Mii de persoane au ieşit în stradă la Berlin împotriva extremei-drepte

 

Mii de demonstranţi s-au adunat sâmbătă în faţa clădirii Reichstagului din centrul Berlinului pentru a manifesta împotriva rasismului şi extremei-drepte, multe alte mitinguri paşnice fiind planificate în întreaga ţară, relatează AFP.

Piaţa, situată în inima cartierului unde se află instituţiile puterii, s-a umplut de oameni.

"Toţi împreună împotriva fascismului!", a scandat mulţimea la demonstraţie, care a fost transmisă în direct pe YouTube de organizatori, mişcarea 'Mână cu mână', care reuneşte peste 1.500 de organizaţii, printre care Friday for Future şi alianţa cetăţenilor Campact.

Erau aşteptate până la 100.000 de persoane, potrivit poliţiei, citată de postul de radio RBB. Forţele de securitate ale capitalei au declarat că au desfăşurat 700 de ofiţeri de poliţie în zonă.

"Fie că este vorba de Eisenach, Hamburg sau Berlin: în oraşele mici şi mari din toată ţara, mulţi cetăţeni se adună pentru a demonstra împotriva uitării, împotriva urii şi a incitării la ură şi în acest weekend. Un semn puternic pentru democraţie şi Constituţia noastră", a scris sâmbătă dimineaţă cancelarul federal Olaf Scholz pe reţeaua de socializare X.

Staţia de metrou de la Poarta Brandenburg a fost închisă, a precizat BVG pe reţeaua X, compania de management al transportului public al oraşului, în timp ce traficul a fost perturbat în cartierul Mitte.

Sute de proteste au loc în toată Germania de săptămâni întregi.

Ele sunt o dovadă a şocului provocat de dezvăluirea la 10 ianuarie de către media germană de investigaţii Correctiv a unei întâlniri a extremiştilor la Potsdam, lângă Berlin, unde, în noiembrie, a fost discutat un plan de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină.

Pe fondul încetinirii economice şi al inflaţiei, partidul anti-migranţi şi anti-sistem Alternativa pentru Germania (AfD) continuă să crească în sondaje, cu câteva luni înainte de trei alegeri de land importante în estul ţării.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.