Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Protest uriaș la Erevan pe tema conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno-Karabah

Artem Mikryukov/Reuters
proteste Armenia

Mii de armeni au manifestat marţi la Erevan pentru a face presiune asupra guvernului înaintea unui summit la Bruxelles cu privire la rezolvarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, relatează AFP.

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilham Aliev urmează să se întâlnească miercuri la Bruxelles pentru discuţii sub medierea Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

În toamna lui 2020, Armenia şi Azerbaidjanul s-au înfruntat timp de şase săptămâni pentru controlul asupra Nagorno-Karabah într-un nou război, soldat cu 6.500 de morţi şi o înfrângere grea pentru Erevan.

După semnarea unui acord mediat de Rusia, Armenia a fost nevoită să restituie importante teritorii pe care le controla după un prim război victorios la începutul anilor 1990.

Marţi, manifestanţi armeni, purtând steaguri, au defilat în centrul capitalei, mulţi dintre ei strigând sloganuri împotriva lui Paşinian.

'Guvernul este gata să dea Karabahul Azerbaidjanului', a afirmat Gegham Manukian, un responsabil al partidului de opoziţie Federaţia Revoluţionară Armeană, pentru AFP.

'Suntem aici pentru a arăta liniile roşii pe care guvernul armean nu trebuie să le încalce la negocierile cu Azerbaidjanul', a adăugat el.

O altă manifestantă, Marine Harutiunian, a spus că nu se aşteaptă la 'nimic pozitiv' de la discuţiile de miercuri. 'Ne este teamă că Paşinian va ceda şi va face concesii care vor duce la pierderea Karabahului şi, în cele din urmă, la sfârşitul suveranităţii Armeniei', a adăugat ea.

În ultimele zile, ambele părţi au declarat că doresc să reia eforturile diplomatice în vederea unui tratat de pace.

Întâlnirea de la Bruxelles va avea loc după o nouă creştere a tensiunilor în Nagorno-Karabah, unde sunt desfăşurate din noiembrie 2020 forţe ruse de menţinere a păcii.

Nagorno-Karabah, regiune muntoasă locuită majoritar de armeni şi susţinută de Erevan, şi-a declarat secesiunea de Azerbaidjan după destrămarea URSS. Războiul care a urmat a provocat 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi în anii 1990.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.