Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Proteste de amploare în nordul Siriei împotriva turcilor și rebelilor: prețurile la electricitate au fost majorate

M. C.
protest, nordul siriei

În ultimele 48 de ore, proteste și revolte de amploare s-au răspândit în întreaga regiune nordică a Siriei, aflată în prezent sub controlul Forțelor Armate Turce și al rebelilor Armatei Naționale Siriene (SNA), susținute de Turcia, acestea începând la rândul lor în regiunea Afrin și extinzându-se în întreaga regiune controlată de acestea.

Astfel de proteste au început odată cu faptul că Societatea siriano-turcă de electricitate, administrată în comun de guvernul turc și de administrația rebelă siriană, a majorat prețurile la electricitate în regiunile rebele și, pentru neplată, a întrerupt alimentarea cu electricitate a cartierelor din Regiunea Afrin, ceea ce a dus la o revoltă populară de amploare

În videoclipuri, pot fi văzuți protestatari purtând tricolorul rebelilor sirieni invadând sediul STE

Aceste proteste au loc în contextul în care guvernul turc și rebelii pe care îi sprijină au raportat recent și au pregătit lansarea unei noi operațiuni militare împotriva FDS conduse de kurzi, care controlau anterior Afrin.

Mișcările de stradă din nordul Siriei vin în contextul în care președintele Turciei, Recep Erdogan, a anunțat desfășurarea unei noi operațiuni militare în nordul Siriei. "Începe o nouă fază a formării (în Siria) a "zonei de securitate" la 30 km adâncime de granița cu Turcia. Îi eliminăm pe Tal Rifat și Manbij de teroriști", a declarat Erdogan, citat de Agenția de știri Anadolu. Potrivit acestuia, atunci alte zone de frontieră cu Turcia vor fi curățate de militanți.

Vezi și: Erdogan intră puternic cu armata în Siria: soldații 'sultanului' vizează 30 de km adâncime de granița Turciei

Anterior, Erdogan a anunțat planurile forțelor armate turce de a lansa operațiuni antiteroriste la frontierele țării. Potrivit presei, operațiunile au fost planificate să se desfășoare în patru regiuni din Siria.

Vezi și: Siria: Americanii se tem de un posibil conflict militar direct cu armata Turciei

Washingtonul s-a opus deja operațiunilor militare ale Turciei în nordul Siriei, deoarece acestea pot destabiliza și mai mult situația din regiune și pot submina eforturile de combatere a ISIS. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat că Statele Unite înțeleg interesele legitime de securitate ale Turciei și solicită abordarea preocupărilor prin dialog și diplomație.

Vezi și: Erdogan dă cu flit americanilor: Turcia nu va aştepta 'permisiunea' SUA pentru o nouă ofensivă în Siria .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.