Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO PROTESTE împotriva permisului de vaccinare COVID-19 în Olanda

WION
Olanda politie

Sute de protestatari au manifestat sâmbătă împotriva introducerii unui "permis corona" în Ţările de Jos, în condiţiile în care dovada vaccinării COVID-19 a devenit obligatorie pentru a intra în baruri, restaurante, teatre şi alte locuri, informează Reuters.

La câteva ore după ce a intrat în vigoare cerinţa de a prezenta permisul sau un test recent negativ pentru coronavirus, guvernul premierului interimar Mark Rutte a demis un ministru care a pus în mod public sub semnul întrebării această măsură.

Biroul lui Rutte a declarat că ministrul adjunct al afacerilor economice, Mona Keijzer, a fost demisă deoarece comentariile sale au fost împotriva politica cabinetului pe o chestiune "de o asemenea importanţă şi greutate".

Introducerea permisului de vaccinare a coincis cu ridicarea a aproape tuturor măsurilor de distanţare socială în ţară, unde 72% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin.

În timp ce măştile sunt în continuare obligatorii în mijloacele de transport în comun, nu mai trebuie să poarte măşti în şcoli, iar cerinţa de a păstra o distanţă de 1,5 metri în locurile publice a fost, de asemenea, eliminată.

Câteva sute de manifestanţi, purtând bannere şi pancarte, în timp ce muzica techno răsuna din difuzoarele mobile, au mărşăluit pe străzile din Haga unde se află sediul guvernului olandez.

Unele dintre pancarte comparau restricţiile COVID-19 cu măsurile impuse de guverne represive. ''Apartheid medical. Opriţi paşapoartele de vaccinare'', scria pe o pancartă.

Majoritatea olandezilor susţin aşa-numitul "corona pass", care a întâmpinat opoziţie şi în alte ţări europene, precum Italia şi Franţa, iar cele mai multe critici au venit din partea sectorului hotelier.

Mai mult de 40% dintre proprietarii de baruri şi restaurante nu intenţionează să le ceară clienţilor un certificat, potrivit Horeca Nederland, asociaţia olandeză a industriei ospitalităţii, care citează un sondaj realizat în rândul membrilor săi.

Asociaţia a afirmat, într-un comunicat, că multe întreprinderi consideră cerinţa ca fiind un "instrument politic" menit să stimuleze participarea la vaccinare şi a avertizat că aceasta va afecta sectorul în momentul în care acesta se recuperează după pandemie.

Într-un interviu acordat ziarului Telegraaf, ministrul demis Keijzer a pus la îndoială faptul că cerinţa a fost justificată. ''Dacă ajungem într-o societate în care trebuie să ne temem unii de alţii atunci când nu putem prezenta dovezi, atunci chiar trebuie să ne scărpinăm în cap şi să ne întrebăm: acesta este drumul pe care vrem să mergem?", a declarat ea, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.