Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Proteste în Teheran din cauza numeroaselor otrăviri ale unor eleve

aawsat.com
protest iran teheran

Mai mulți părinți îngrijorați au protestat sâmbătă în capitala Iranului, Teheran, și în alte orașe, din cauza unui val de presupuse otrăviri care au afectat eleve din zeci de școli, potrivit agențiilor de presă iraniene și unor înregistrări video de pe rețelele de socializare, preluate de Reuters.

Bolile inexplicabile de până în prezent au afectat sute de eleve în ultimele luni. Oficialii iranieni cred că fetele ar fi fost otrăvite și au dat vina pe inamicii Teheranului.

Ministrul sănătății din țară a declarat că fetele au suferit atacuri cu „otravă ușoară”, iar unii politicieni au sugerat că fetele ar fi putut fi ținta unor grupări islamiste dure care se opun educației fetelor.

Boala a afectat sâmbătă peste 30 de școli din cel puțin 10 din cele 31 de provincii iraniene. Videoclipuri postate pe rețelele de socializare au arătat părinți adunați la școli pentru a-și lua copiii acasă, iar unii elevi erau duși la spitale cu ambulanța sau cu autobuzul.

Mai mulți părinți s-au adunat în fața unui sediu al Ministerului Educației din vestul Teheranului, sâmbătă, pentru a protesta față de aceste îmbolnăviri. Adunarea s-a transformat într-o demonstrație antiguvernamentală, potrivit unei înregistrări video verificate de Reuters.

„Basij, Gărzi, voi sunteți Daesh-ul nostru”, au scandat protestatarii, comparând Gărzile Revoluționare și alte forțe de securitate cu gruparea Stat Islamic.

Proteste similare au avut loc în alte două zone din Teheran și în alte orașe, inclusiv Isfahan și Rasht, potrivit unor înregistrări video neverificate.

Epidemia de îmbolnăvire a școlarilor vine într-un moment critic pentru conducătorii clerici din Iran, care se confruntă de luni de zile cu proteste antiguvernamentale declanșate de moartea unei tinere iraniene în custodia poliției morale care aplică coduri vestimentare stricte.

În ultimele zile, postările de pe rețelele de socializare au prezentat fotografii și videoclipuri cu fete care s-au îmbolnăvit, având grețuri sau palpitații cardiace. Altele s-au plâns de dureri de cap. Reuters nu a putut verifica postările.

Biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite de la Geneva a cerut vineri o anchetă transparentă privind presupusele atacuri, iar țări precum Germania și Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea.

Iranul a respins ceea ce consideră a fi ingerințe străine și „reacții pripite” și a declarat vineri că investighează cauzele incidentelor.

„Este una dintre prioritățile imediate ale guvernului iranian să urmărească această problemă cât mai repede posibil și să furnizeze informații documentate pentru a rezolva preocupările familiilor și pentru a trage la răspundere autorii și cauzele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, pentru presa de stat.

Elevele au participat activ la protestele antiguvernamentale care au început în septembrie. Ele și-au scos vălurile obligatorii de pe cap în sălile de clasă, au rupt imagini ale liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei și au cerut moartea acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.